„Dacă o să fie făcută această revizuire a Acordului de Asociere, nu va fi făcută prin prisma anulării regimului liberalizat de vize. Vor fi anulate neajunsurile care au adus la situaţia de acum. Se va referi la angajamentele politice. În ceea ce ţine de regimul de vize. Mafioţii au în buzunare paşapoarte diplomatice. Chiar dacă, să presupunem, regimul de vize va fi introdus, nu vor avea ei de suferit, dar oamenii simpli. Nu cred că scopul UE este pedepsirea populaţiei care nu are nicio vină”, a menţionat fostul judecătorul la CEDO, Stanislav Pavlovschi.

„Este o reacţie destul de gravă. În istoria contemporană a RM aşa ceva nu s-a mai întâmplat. Am impresia că politicienii europeni aşteaptă ca cetăţenii RM să-şi facă temele pe acasă. Autorităţile noastre nici măcar nu au citit Acordul de Asociere care presupune clar respectarea obligaţiunilor asumate de RM la momentul dezbaterii acordului privind regimul liberalizat de vize. Anume atunci s-a pus problema respectării principiilor democratice şi a sistemului pluripartidist. Cei care astăzi sunt la guvernare trebuie să stea la dubă, pentru că fiecare rând din Acordul de Asociere presupune ani de puşcărie pentru ei, pentru spălări de bani, corupţie, încălcarea drepturilor omului, etc.”, a spus fostul deputat Alexandru Petkov.

Potrivit experţilor politici, protestele antiguvernare organizate de opoziţia antioligarhică sunt în măsură să scoată Republica Moldova din captivitatea tandemului Plahotniuc-Dodon.
 
 „Este o problemă foarte serioasă. După aceste proteste de amploare din ultmii doi ani, ele au scăzut în intensitate. Acum după verdictul Comisiei de la Veneţia, după ce au interveni europenii de la cel mai înalt nivel, după ce oamenii noştri au rezistat în această perioadă de pesimism şi neîncredere, acum protestele sunt în creştere şi ele în sfârşit vor da rezultate foarte mari, cu atât mai mult că partidele antiolgarhice vor veni şi cu soluţii pentru a scoate ţara din captivitate şi această stare de mafiotizare”, a menţionat jurnalistul Vasile Năstase, membru al Platformei Civice Demnitate şi Adevăr.