În context, Platforma DA solicită instituţiilor internaţionale de resort să investigheze implicarea oligarhului cu multiple cetăţenii şi identităţi Vladimir Plahotniuc în următoarele: furtul miliardelor din băncile din Republica Moldova, spălarea a circa 30 miliarde de dolari de către mafia rusească prin intermediul sistemelor de justiţie şi financiar-bancar din Republica Moldova,controlate de Plahotniuc, finanţarea terorismului şi traficul internaţional cu anabolizante, prin care steroizii fabricaţi în Republica Moldova ajung în străinătate, fiind expediate prin „Poşta Moldovei”, controlată de oligarh şi  Partidul Democrat.

Membrii Platformei DA spun că solicitarea vine în contextul pericolului şi riscurilor cu care se confruntă actualmente Republica Moldova.

Totodată, reprezentanţii Platformei DA au reiterat apelul către toţi cetăţenii RM, îndemnându-i să participe la protestul din 30 iulie din scuarul Parlamentului.

„Platforma Demnitate şi Adevăr va continua să lupte cu sistemul criminal al lui Plahotniuc şi în acest sens reiterează apelul către întreaga societate de a participa duminică, 30 iulie, la un masiv protest popular, în faţa parlamentului. Invităm simpatizanţii mişcării protestatare să vină cu începere de la ora 11:30, la Monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt”, spun membrii DA.

Vedeţi mai jos Declaraţia integrală lansată de Platforma DA:

În scurt timp, Republica Moldova va marca 26 de ani de la proclamarea Independenţei. Cu regret, nici astăzi, după mai mult de un sfert de secol de independenţă oficială, nu putem vorbi despre succese majore în domeniile socio-politic, economic şi cel al integrării europene.  

În ultimii opt ani, situaţia a degenerat cu repeziciune, schemele criminale economice fiind optimizate într-atât, încât statul nostru s-a pomenit capturat definitiv de către o grupare criminală oligarhică, iar toate instituţiile publice activează, în primul rând, în interesul unui grup restrâns de indivizi.  

Situaţia socio-economică din Republica Moldova a degradat vertiginos în ultimii ani, fiind caracterizată prin:

    a) devalizarea băncilor (din sistemul bancar şi rezervele Băncii Naţionale au fost furate mijloace financiare în suma egală cu 15 % din PIB);
    b) jefuirea continuă a populaţiei (”miliardul” furat, adică circa 25 mlrd lei, vor fi recuperaţi de cetăţenii acestei ţări, precum şi de copiii şi nepoţii lor);
     c) umilinţa bătrânilor (peste jumătate de milion de pensionari primesc pensii cu mult mai mici decât coşul minim de consum);
    d) exodul masiv al populaţiei (peste un milion de oameni, alungaţi de guvernare, au plecat peste hotare în căutarea unui trai decent);
    e) degradarea instituţiei familiale (sute de mii de famiilii sunt nevoite să trăiască separat, soţiile sau soţii fiind plecaţi la muncă peste hotare, Republica Moldova devenind lider în Europa la rata divorţurilor);
    f)  creşterea cotei de cazuri suicidale infantile (zecii de mii de copii cresc fără părinţi).

Acestea sunt doar câteva aspecte mai importante ale situaţiei la zi, cifrele reflectând impactul razboiului regimului mafiot împotriva propriului popor. Din teama de a răspunde în faţa legii pentru genocidul social şi jefuirea fără menajamente a ţării, oligarhul Plahotniuc-Ulinici (cetăţean al trei ţări, cel puţin) a folosit justiţia capturată de el, coruperea, şantajul şi intimidările pentru a elimina foştii parteneri politic şi a instaura dictatura unipersonală. Aceleaşi metode au fost utilizate şi în cazul obţinerii unei majorităţi parlamentare, formate din o parte mare de transfugi (acum membri PD), PSRM şi deputaţi din grupul condus de Iurie Leancă. Vladimir Plahotniuc, care pe parcursul ultimilor 10 ani nu a lipsit de la guvernare (oficial sau neoficial) nici măcar pentru o zi, a concentrat, din ianuarie 2016, aproape toate resursele financiare, administrative şi mediatice în mâinile sale. Oamenii furaţi de el au fost impuşi să tacă (libertatea presei are indici extrem de scăzuţi, societatea civilă e pe cale de a fi strangulată printr-o lege antidemocratică, opoziţia este intimidată şi persecutată).

În aceste condiţii, mafiotul principal al Moldovei, probabil, ar fi eliminat exerciţiul democratic de vot în general, dar, pentru că nu poate, a decis schimbarea regulilor electorale. Îngrozit în faţa posibilităţii de a pierde puterea, averea şi, respectiv, libertatea, Plahotniuc bate palma cu preşedintele Igor Dodon (desemnat şi adus în funcţie tot de dânsul), privind adoptarea sistemului mixt. „Pro-europeanul" Plahotniuc  face corp comun cu un lider radical al partidei pro-estice, cu care realizează o combinaţie murdară şi ipocrită. Astfel, în pofida lipsei unui consens larg în societate, contrar recomandărilor clare ale Comisiei de la Veneţia (un organ cu gir incontestabil în procedurile democratice), ignorând cras şi obraznic poziţia Uniunii Europene şi a Statelor Unite ale Americii (care au fost, ca niciodată, tranşante în condamnarea acestui derapaj antidemocratic), cu riscul evident a retrogradării Moldovei în toate aspectele dezvoltării sale, cu probabilitatea reală de a nu mai beneficia de finanţare din partea partenerilor externi (vital necesară pentru modernizarea ţării şi ajutorarea populaţiei), în perspectiva sumbră a reintroducerii regimului de vize pentru cetăţenii noştri, Plahotniuc şi Dodon (cu contribuţia grupului Leancă) au votat pe 20 iulie, în lectura a doua, implementarea votului mixt. Dovada că nimic nu-l interesează pe acest mafiot, cu excepţia propriului buzunar, este pe faţă. El şantajează partenerii externi cu pericolul geopolitic, exemplificat prin Dodon, şi ţine ostatică întreaga ţară.

Ţinând cont de cele expuse, conştientizând pericolul şi riscurile cu care se confruntă actualmente Republica Moldova, SOLICITĂM instituţiilor internaţionale de resort:

- să investigheze implicarea oligarhului cu multiple cetăţenii şi identităţi Vladimir Plahotniuc în următoarele:
- furtul miliardelor din băncile din Republica Moldova;
- spălarea a circa 30 miliarde de dolari de către mafia rusească prin intermediul sistemelor de justiţie şi financiar-bancar din Republica Moldova,controlate de Plahotniuc;
- finanţarea terorismului;
- traficul internaţional cu anabolizante, prin care steroizii fabricaţi în Republica Moldova ajung în străinătate, fiind expediate prin „Poşta Moldovei”, controlată de oligarh şi Partidul Democrat.

De asemenea, având în vedere starea de captivitate a organelor coercitive din ţara noastră, solicităm instituţiilor internaţionale de investigaţie:

- să înceapă urmărirea penală a lui Vladimir Plahotniuc-Ulinici, având în vedere multiplele sale identităţi şi cetăţenii;
- să fie sechestrate bunurile din străinătate ale lui Vladimir Plahotniuc, indiferent dacă au fost declarate sau nedeclarate în Republica Moldova.
- aplicarea fată de Plahotniuc a un set de sancţiuni, similare cu cele dispuse în privinţa lui Victor Ianukovici.

Platforma Demnitate şi Adevăr va continua să lupte cu sistemul criminal al lui Plahotniuc şi în acest sens reiterează apelul către întreaga societate de a participa duminică, 30 iulie, la un masiv protest popular, în faţa parlamentului. Invităm simpatizanţii mişcării protestatare să vină cu începere de la ora 11:30, la Monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt.