„Prin adoptarea acestei legi, Plahotniuc şi Dodon şi-au sporit considerabil şansele să rămână la putere în pofida voinţei poporului, pentru că dacă această lege va fi pusă în aplicare, schimbarea puterii existente pe cale paşnică şi legală devine practic imposibilă. Unii dintre dvs. o să ne spună că au mai fost la alte proteste şi că acestea nu au produs rezultate. Trebuie să înţelegem că democraţia se apără în fiecare zi. Dacă nu suntem gata să ieşim o dată la 2-3 luni în stradă şi să le spunem guvernanţilor că nu acceptăm să-şi bată joc de noi, să ne calce în picioare, atunci despre ce democraţie vorbim?”, a menţionat Maia Sandu, în cadrul unei conferinţe de presă.

Politiciana spune că protestul de duminică va fi un semnal pentru partenerii de dezvoltare că în Republica Moldova sunt oameni care îşi doresc să trăiască într-un stat democratic.

„Mulţi dintre voi spun că partenerii de dezvoltare ar trebuie să ne ajute să scăpăm de această guvernare antidemocratică şi coruptă. Dacă noi nu găsim timp să ieşim în stradă şi să ne apărăm drepturile atunci când guvernarea ne spune clar că nu contează cum o să votăm, oricum ei o să rămână la putere, atunci de ce ajutor putem să beneficiem din afară? Partenerii de dezvoltare pot să ne ajute doar atunci când noi vom spune sus şi tare că pentru noi democraţia este importantă”, a adăugat lidera PAS.

Maia Sandu a venit cu un mesaj în special pentru locuitorii capitalei, dar şi pentru tineri, care au participat în număr mai redus la protestele precedente. 

„Unde trebuie să ajungă ei ca noi să reacţionăm într-un număr mai mare? Să arunce în închisoare oamenii care critică? Să lichideze ONG-urile şi presa liberă? Să nu mai îndrăznească nimeni să-i critice? Atunci va fi prea târziu. Ei fac acest efort şi vin la Chişinău pentru că lor le-a ajuns cuţitul la os. Imaginaţi-vă pentru o clipă cum ar fi să trăiţi cu un venit lunar de doar 700-800 lei? E greu de imaginat, nu-i aşa? Haideţi să ne gândim la ei, că dacă nu schimbăm lucrurile astăzi s-ar putea şi noi să ajungem în situaţia lor”, a mai declarat Maia Sandu.

Iar reprezentanţii organizaţiei de tineret a formaţiunii îşi îndeamnă semenii să iasă în stradă pentru a-şi apăra viitorul acasă. 

„Unicul mod de a ne apăra drepturile este de a ieşi, de a spune că noi existăm, că avem verticalitate şi nu suntem de acord să fim trataţi fără lipsă de respect. Cred că este foarte important prin aceste proteste să transmitem un mesaj în interiorul ţării pentru că foarte multă lume astăzi este intimidată, foarte multă lume se află sub preşul guvernării şi nu-şi permite luxul de a ieşi şi de a spune NU acestei guvernări, pentru că lucrează la stat şi riscă să-şi piardă jobul. Noi, tinerii, avem acest privilegiu”, a menţionat preşedinte PAS Youth, Dan Perciun.

„Ceea ce se întâmplă acum se numeşte dictatură şi noi prin acest protest avem o şansă să readucem democraţia la noi acasă. Dacă sunteţi elevi, sigur aveţi părinţi plecaţi peste hotare sau singuri planificaţi să plecaţi. Prin această opţiune de a protesta faţă de dictatură noi putem să readucem democraţia în Moldova, să transformăm Moldova într-un potenţial stat din care nu vrei să pleci”, a spus şi Eugen Sinchevici, membru al Organizaţiei de Tineret a PAS.

Anterior, şi preşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, a chemat oamenii să iasă în stradă. Manifestaţia va avea loc în faţa Parlamentului, începând cu ora 12:00. Proteste similare au fost organizate şi în această primăvară şi vară, iar principala nemulţumire a vizat proiectul PD şi PSRM privind trecerea la sistemul mixt de vot.