"În loc de comunicate de condamnare sau măcar de atenţionare din partea MAE, a guvernului României şi a preşedintelui Klaus Iohannis privind derapajele antieuropene ale puterii hibride de la Chişinău, premierul Mihai Tudose, într-un gest diplomatic inexplicabil, a vizitat Republica Moldova, sprijinind pe faţă măsurile legislative pe care UE, atât prin Comisie, cât şi prin Parlamentul European, le critică ferm", se menţionează în acelaşi text, care consideră că gestul şefului guvernului de la Bucureşti se poate interpreta în două feluri. 'Fie decidenţii instituţiilor româneşti, de la ministere la SIE şi SRI, sunt prizonierii lui (Vlad) Plahotniuc (liderul PD) şi ai prietenilor săi de peste Prut, şi execută ordinele acestora. Fie România şi-a schimbat politica faţă de Republica Moldova şi a decis să o împingă în braţele Rusiei", apreciază liderul PPDA.

Andrei Năstase consideră, potrivit comunicatului citat, că 'este clar pentru toată lumea, inclusiv pentru instituţiile de la Bucureşti care desenează politica externă a României în relaţia cu Republica Moldova, că modificarea legislaţiei electorale promovată de binomul Plahotniuc-Dodon (preşedintele R.Moldova, Igor Dodon — n.r.) va aduce la putere o majoritate socialistă, antieuropeană şi prorusă chiar în Anul Centenarului Marii Uniri". "Faptul că guvernul României, la fel ca alte forţe ostile integrării noastre europene, sprijină pe faţă, activ, binomul oligarhic Dodon-Plahotniuc este de natură să genereze îngrijorare profundă în societatea din Republica Moldova", mai spune el, conform aceluiaşi text.

Trecerea la sistemul electoral mixt contrar recomandărilor Comisiei de la Veneţia a fost criticată de înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politică de securitate, Federica Mogherini, de comisarul pentru politica de vecinătate şi negocieri de extindere, Johannes Hahn, de Partidul Popular European, cea mai mare formaţiune politică paneuropeană, precum şi de mai mulţi europarlamentari, a relatat Deutsche Welle. Republica Moldova a fost avertizată în acest context că ar putea rata ajutorul financiar de 100 milioane de euro din partea UE din cauza sfidării recomandărilor Comisiei de la Veneţia privind modificarea sistemul electoral.

De asemenea, Ambasada SUA din Republica Moldova s-a declarat dezamăgită de decizia autorităţilor moldovene de a schimba sistemul electoral. "Revizuirea Codului electoral pune la îndoială obiectivul declarat al guvernului privind un viitor european şi democratic pentru cetăţenii Republicii Moldova', a comentat Ambasada SUA din Chişinău într-un comunicat.