Pe de o parte, oamenii lui Plahotniuc se duc la Bruxelles şi cer bani pentru existenţa statului, iar pe de alta, creează premisele ca, la viitoarele alegeri, PSRM să câştige alegerile detaşat.

Primul intrat în scenă a fost Adrian Candu, preşedintele parlamentului de la Chişinău şi finul de cununie al lui Plahotniuc, care a început o dispută pe reţelele de socializare cu Dmitri Rogozin, vicepremierul Federaţiei Ruse, care ar fi vrut să vină într-o vizită la Chişinău cu un avion militar. După refuzul oficialilor de la Chişinău de a permite aterizarea unui TU-160, Rogozin a postat pe contul de socializare un mesaj în care cere Chişinăului să decidă mijlocul de transport cu care să vină în capitala Moldovei, lăsându-i pe moldoveni să hotărască între elicopter şi motocicletă, mesajul fiind însoţit de două fotografii – una la bordul unui elicopter militar, iar cealaltă cu Rogozin îmbrăcat ştrengăreşte în combinezon de motociclist.

Mesaj şocant

Vineri dimineaţă, parlamentul Republicii Moldova, probabil ca să-l impresioneze pe Mihai Tudose, care la acea oră se afla la Chişinău, a votat o declaraţie prin care cere Federaţiei Ruse să-şi retragă trupele din Transnistria. Actul politic de înaltă ţinută diplomatică a fost repede preluat în regim de breaking news la televiziunile din România, de mai aveai puţin şi credeai că ruşii chiar au plecat de pe teritoriul din stânga Nistrului.

Prim-ministrul României nu a ratat şansa să se facă de râs la Chişinău şi, într-o conferinţă de presă comună, împreună cu prim-ministrul Moldovei, a salutat adoptarea noului sistem electoral, chiar i-a felicitat pe democraţii moldoveni pentru legea aprobată, pe care a catalogat-o ca fiind înlocuirea unui sistem democratic cu un altul, spunând că şi în România s-a întâmplat la fel. Tudose a demonstrat în felul acesta o necunoaştere totală a situaţiei din partea autorităţilor de la Bucureşti despre ceea ce se întâmplă, în realitate, în Basarabia.

Îngrijorare UE

La nici jumătate de oră de la conferinţa de presă a lui Tudose, la Bruxelles, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Federica Mogherini, şi comisarul european pentru Politica de Vecinătate şi Negocieri pentru Extindere, Johannes Hahn, au organizat o conferinţă de presă specială pe tema Republica Moldova, în care au exprimat îngrijorarea Uniunii Europene faţă de aprobarea legii cu privire la noul sistem electoral şi, încă o dată, am reuşit să ne facem de râs în Europa, că nu am ştiut să ne deconectăm de oligarhul Plahontiuc.

Contactat de Cotidianul, Andrei Năstase, liderul platformei Demnitate şi Adevăr, a declarat că Guvernul României e o uriaşă dezamăgire:

„În loc de comunicate de condamnare sau măcar de atenţionare din partea MAE, a guvernului României şi a preşedintelui Klaus Iohannis, privind derapajele anti-europene ale puterii hibride de la Chişinău, premierul Mihai Tudose, într-un gest diplomatic inexplicabil, a vizitat Republica Moldova, sprijinind pe faţă măsurile legislative pe care UE, atât prin Comisie, cât şi prin Parlamentul European, le critică ferm. Gestul şefului guvernului de la Bucureşti se poate interpreta în două feluri. Fie decidenţii instituţiilor româneşti, de la ministere la SIE şi SRI sunt prizonierii lui Plahontiuc şi ai prietenilor săi de peste Prut, şi execută ordinele acestora. Fie România şi-a schimbat politica faţă de Republica Moldova şi a decis să o împingă în braţele Rusiei. Este clar pentru toată lumea, inclusiv pentru instituţiile de la Bucureşti care desenează politica externă a României în relaţia cu Moldova, că modificarea legislaţiei electorale promovată de binomul Plahotniuc-Dodon va aduce la putere o majoritate socialistă, anti-europeană şi pro-rusă, chiar în Anul Centenarului Marii Uniri. Faptul că guvernul României, la fel ca alte forţe ostile integrării noastre europene, sprijină pe faţă, activ, binomul oligarhic Dodon-Plahotniuc, este de natură să genereze îngrijorare profundă în societatea din Republica Moldova”.