Proiectul de modificare a legii cu privire la administraţia publică locală a fost semnat de mai mulţi deputaţi PD, printre care Sergiu Sîrbu, Eugeniu Nichiforciuc, Corneliu Dudnic şi Constantin Ţuţu. Potrivit documentului, pentru funcţiile de vicepreşedinte şi preşedinte de raion poate candida orice persoană, nu doar consilierii, cum era până acum. Parlamentarii susţin că, astfel, la conducerea raioanelor ar urma să ajungă manageri profesionişti.

Pe de altă parte, reprezentanţii Congresului Autorităţilor Locale din Moldova spun că iniţiativa este una pripită şi netransparentă.

„Noi nu înţelegem de ce a fost atâta grabă. Trebuia mai bine de discutat, de văzut. Pentru mine este o necunoscută, nu mi-i clar de ce atâta grabă, urma să fie discutat, pentru că autorităţile publice locale trebuie consultate. Foarte repede a trecut, la noi a venit foarte repede şi ne-am expus doar ca un aviz, dar consultaţii în prealabil n-au existat”, spune expertul CALM Viorel Rusu.

Proiectul ridică semne de întrebare şi în privinţa reprezentativităţii celor care vor accede în funcţii de conducere, adaugă membrii CALM. 

„Trebuie să fie o reprezentativitate, trebuie să ai statut de ales local ca să poţi reprezenta autorităţile APL. Cu alte cuvinte, trebuie să ai legitimitate din partea alegătorilor, nu orice persoană să reprezinte raionul. Există riscul unei rupturi între interesele colectivităţii locale, fie locală sau regională, şi persoana în cauză care totuşi trebuie să treacă legitimitatea alegătorului”, a mai spus expertul Viorel Rusu.

Modificările au fost adoptate la ultima şedinţă din sesiunea de primăvară-vară a Parlamentului şi au provocat critici şi în rândul opoziţiei parlamentare.

„Proiectul propus contravine constituţiei RM, contravine teoriei dreptului constituţional. În cazul dat toţi înţeleg că autorii proiectului au de realizat o prevedere concretă, strategia administraţiei publice spune foarte clar că raioanele, începând cu următoarea legislatură, vor fi lichidate. Să înţelegem că autorii şi majoritatea parlamentară vor să voteze un proiect de lege care să soluţioneze o problemă de urgenţă care ţine de resursa administrativă”, a spus deputatul PLDM Iurie Ţap.

„Domnule deputat, ieri autorul proiectului a venit cu argumente, dvs. sunteţi în drept să depuneţi sesizarea la Curtea Constituţională”, a fost replica fostei comuniste şi actualei PD-iste Violeta Ivanov, preşedinta comisiei administraţie publică.

Într-un final, proiectul a fost a adoptat în lectură finală cu votul a 52 de deputaţi din majoritatea parlamentară.