Totul a început cu scrisoarea deschisă a lui Andrei Năstase către Dorin Chirtoacă. „În numele democraţiei şi al locuitorilor oraşului Chişinău, aveţi obligaţia morală şi de drept să demisionaţi urgent, cât o mai puteţi face. E poate ultima posibilitate de a demonstra că aveţi dreptul la reabilitare, că nu rămâneţi în continuare o unealtă de şantaj în mâinile celui care a făcut tot posibilul să vă distrugă. Faceţi asta şi ca o recunoaştere oficială a imposibilităţii de a vă mai continua mandatul pentru oameni, nu pentru şantajiştii de la GBC. Cât încă puteţi, vorbiţi public despre tot ce ştiţi de crimele regimului Plahotniuc din aceşti ani, pentru a înţelege de ce oraşul nostru a ajuns în ruine”, se spune în scrisoare.

În replică, Dorin Chirtoacă a publicat un mesaj în care a debordat de insulte şi atacuri la adresa liderului Platformei DA. Acesta a ameninţat până şi cu răfuiala fizică.

„Pentru cel care umblă cu demisia. În cazul în care voi fi achitat, voi reveni la serviciu şi îmi voi duce mandatul până la capăt. În cazul în care voi fi condamnat, doar că pe nedrept - automat vor avea loc alegeri locale. (...) Să cereţi eliberarea unui om închis pe nedrept nu v-a trecut prin cap? Sau a mai multora, a tuturor chiar? Sau să organizaţi ceva manifestaţii de susţinere? (...) Asta e ca şi cum ar fi cineva la pământ şi ar veni un „frate de luptă” şi i-ar trage un glonte în cap. Mai seamănă asta cu situaţia când mortul încă nu s-a răcit bine pe laiţă, iar rudele deja se ceartă şi încep să îi împartă averea. Dar mortul nu e mort. Mortul e viu! Şi dacă mortul fiind viu se mai şi ridică de jos, îţi dai Dumneata demisia, cel puţin pentru laşitate? (...) Nu demisia, dar la moaca trebuie de dat unora! (...) Până una alta, nu urcaţi isteric pe alte scene că vă faceţi de râs”, a spus Chirtoacă.

Ce-i drept, după ce a văzut reacţiile internauţilor, edilul şi-a retuşat de câteva ori mesajul şi a ajuns să se victimizeze.

„Într-adevăr, toţi cei proeuropeni şi proromâni ar trebui să se unească acum, mai ales după votul ruşinos din Parlament cu „mixtul”, ceea ce e un fel de 4 aprilie 2005, doar că mult mai grav, şi nu aş fi scris nimic din toate astea, dar dacă s-a găsit ieri cineva să mă „salveze” cu demisia... Cum se zice, după cum e bună ziua, aşa e şi mulţumita. Pentru cei care mă criticaţi - poate totuşi reuşiţi să observaţi cum cineva încearcă să urce pe „cadavrul” de mine, eu fiind inchis, folosindu-se de asta ca de postament şi tribună pentru alegeri la primărie? Nu e cinic cumva? Nu ar fi fost firesc o dată măcar în astea două luni să pronunţe cuvântul Libertate? Să bagi cuţitul în spate unui om aflat temporar la pământ asta e o faptă demnă de lider de Platforma „Demnitate şi Adevăr”? Mai rămâne să se roage să fiu condamnat, ca să aibă loc alegerile... Staţi liniştiţi, procesul se doreşte a fi foarte repede, nici ei nu vor să o lungească”, a mai adăugat Dorin Chirtoacă.

Reacţia primarului general a fost criticată de internauţi, printre care şi activistul civic Valeriu Paşa.

„Omul ăsta nu are leac deacuma. Sincer nu am înţeles la ce bun a pierdut Andrei Năstase timp să i se adreseze lui Chirtoacă. Poate a vrut să mai testeze cât de adânc stă el şi cu moş'so cu unele părţi a corpului în menghina lui Plahotniuc. Nu e nou că Dorin a degradat în bădărănism, dar faza cu „suitul pe scenă străină” e preţioasă. În mai 2015, când era un miting în PMAN organizat de Platforma (pe atunci doar civică) DA, cu 5 minute înainte de început, primarul s-a suit nepoftit şi fără să întrebe de cineva, a împins un mesaj electoral (era în ajun de alegeri) şi a plecat. Peste două săptămâni, din acelaşi loc îi făcea în tot felul pe cei a căror scenă le-a luat-o şi nu le-a permis să protesteze în PMAN. Las asta aici pentru subiectul suitul pe scenă şi mortul viu”, a scris Valeriu Paşa.

La rândul său, jurnalistul Vitalie Călugăreanu a avut o replică succintă: „Orice zborşeală la Maia Sandu sau Andrei Năstase - minus 1 an de purşcărie. Tentant?”.