„Deputaţii europeni care sunt interesaţi de afacerile internaţionale ale UE, mai ales de cele cu statele membre ale Parteneriatului Estic, în special cele ca Moldova, care au deja statut de stat asociat, sunt foarte îngrijoraţi cu privire la evoluţiile lucrurilor din Moldova dupa ultimele alegeri prezidenţiale. Nu cred însă că un organism extern de experţi, cum este Comisia Veneţia, ar fi trebuit să facă precizări de natură politică pentru Moldova. Noi, UE, ar fi trebuit să ne asumăm şi să spunem clar că nu putem oferi sprijin financiar Moldovei în orice condiţii, indiferent de evoluţiile din ţară”, a spus Ana Elzbieta Fotyga.

Potrivit eurodeputatei, prin intermediul sistemului de vot mixt guvernarea vrea să elimine opoziţia.

„Cred că în primul rând s-a dorit eliminarea opoziţiei. Sunt îngrijorată şi de monopolul asupra mass media. Echipa mea şi cu mine am monitorizat mass media care îi aparţine domnului Plahotniuc şi am observat că nu există o diviziune clară între discursul pro-rus, prezenţa dlui Dodon pe televiziuni şi, să spunem, cei care se declară pro-europeni, reprezentaţi de dl Plahotniuc. Partidele pro-europene trebuie să se consolideze, să aibă mai multă putere şi influenţă pentru a fi factori de promovare a valorilor pro-vestice, pro-europene”, a declarat Ana Elzbieta Fotyga.

Totodată creşte şi influenţa Rusiei în Moldova, spune eurodeputata.

„Am avut recent o întrevedere cu comisarul european pentru vecinătate, dl Hahn, şi i-am comunicat că eu cred că UE trebuie să explice Moldovei linile roşii ale parteneriatului nostru. După părerea mea, direcţia în care merg schimbările în Moldova este extrem de îngrijorătoare! Prin aceste schimbări influenţa Rusiei în Moldova se întăreşte. De aceea, condiţionarea ajutoarelor băneşti este foarte importantă”, a conchis Ana Elzbieta Fotyga.