Mihai Tudose a numit această schimbare drept una legitimă şi a afirmat că protestatarii sunt manipulaţi, scrie b1.ro.

„Schimbarea acestui sistem este un drept al Parlamentului. Este schimbarea unui sistem democratic cu un alt sistem democratic, sunt multe ţări în lume care au acest sistem electiv, deci nu este nimic ieşit din comun. Ceea ce este ieşit din comun - şi vă spun sincer că şi România a trecut prin aşa ceva - este distorsionarea realităţii de către cei „neprieteni”, care au ajuns cu mesajul la Bruxelles întors complet. Eu am încredere că instituţiile democratice din Moldova funcţionează. Şi România şi-a modificat de câteva ori sistemul de alegeri – cu acel vot uninominal-, am trecut prin aceleaşi lucruri. Guvernul de la Chişinău va trebui să fie mai atent şi să explice de ce se întâmplă aceste lucruri", a afirmat Mihai Tudose.

Această declaraţie a lui Mihai Tudose a atras nemulţumirea preşedintele PNL Diaspora - Republica Moldova, Adrian Dupu, care a cerut ca Tudose să afirme astfel de poziţii în nume propriu şi nu în cel al României.

„Parlamentul de la Chişinău a votat schimbarea sistemului electoral, ignorând atât recomandările Comisiei de la Veneţia, cât şi avertismentele venite de la Bruxelles. Aceasta a stârnit un val de proteste la Chişinău, care astăzi sunt în a două zi, dar şi reacţii vehemente de la Bruxelles. Ţinând cont de acest aspect, vizita de astăzi la Chişinău a premierului Tudose este total inoportună. Asta trimite un semnal greşit atât către cetăţenii Republicii Moldova, cât şi europenilor”.

Amintim că Comisia de la Veneţia şi Uniunea Europeană au cerut Moldovei să nu introducă acest sistem. Mai mult, Parlamentul European a votat pe 4 iulie un ajutor de 100 milioane de euro, esenţial pentru Moldova, dar l-a condiţionat prin respectarea recomandărilor Comisiei de la Veneţia.