Cei doi au îndemnat cetăţenii să iasă şi astăzi la un protest care va începe la ora 12.00, în faţa Preşedinţiei. Potrivit liderilor Platfomei DA şi PAS, prin acţiunile sale Plahotniuc pune în pericol parcursul european al ţării noastre, cu alte cuvinte, Moldova este oferită Rusiei pe tavă.

„Pe Plahotniuc nici banii europeni nu-l mai interesează. El înţelege că dacă nu schimbă sistemul electoral, şansa opoziţiei europene, democratice este una foarte mare. Am demonstrat-o deja. Înţelege că doar Dodon îl mai poate menţine la libertate. Dacă nu schimba sistemul electoral şi mai era îmbunătăţit după formula propusă de Platfoma DA, în mod cert, Plahotniuc trebuia să ajungă la puşcărie. Este grav că Plahotniuc pune la bătaie ţara. El crede că dacă cedează puterea lui Dodon va putea să-i contracareze activităţile prin procurorul general, prin instituţiile capturate. Din păcate el joacă alba-neagra nu cu Dodon, dar cu Putin cu care nu ar trebui nimeni să joace”, a declarat Andrei Năstase.

„A fost o zi tragică, pentru că guvernarea ne-a aruncat într-o dictatură. PD, PSRM şi PPE au votat pentru un sistem care nu este doar antidemocratic, dar care îi consolidează puterea lui Dodon şi asta înseamnă să ofere Moldova Rusiei pe tavă. Plahotniuc a făcut acest pas din disperare pentru că acest om nu mai are salvare de puşcărie, de pierderea averilor, decât să se menţină la putere fraudulos. Pentru că îi este clar şi lui şi celor care lucrează pentru el, care îi desenează sondaje, că nu are şanse în cazul unor alegeri relativ libere şi corecte”, a spus Maia Sandu.

În aceste condiţii, Republica Moldova ar putea pierde din nou şansa de integrare europeană, au avertizat liderii opoziţiei antioligarhice.

„Îmi aminteşte de ceea ce s-a întâmplat  în 1999, atunci când Guvernul a fost dat jos de comunişti şi Roşca şi atunci Republica Moldova a pierdut şansa de integrare europeană. Atunci a existat o oportunitate şi dacă ea era folosită, poate reuşeam să mergem pe această cale împreună cu România. Ceea ce s-a întâmplat acum repetă această tragedie. Am văzut deja discursurile înflăcărate ale lui Dodon şi trebuie să fim conştienţi de riscurile majore pentru relaţia noastră cu UE, în primul rând pentru că guvernarea a încălcat toate recomandările şi promisiunile şi pentru că guvernarea pe care o vrea instalată Plahotniuc şi Dodon după alegerile parlamentare va comporta un risc enorm pentru menţinerea Acordului de Asociere şi celelalte acorduri pe care le avem”, a accentuat Maia Sandu.

„Eu aş face o comparaţie cu ceea ce s-a întâmplat în Ucraina. Plahotniuc forţează mâna europenilor pentru asemenea decizii dureroase pentru cetăţenii RM. El este conştient că europenii nu se mai lasă şantajaţi. Acordul de Asociere ne asigură securitatea, accederea într-o zonă a civilizaţiei, un stat de drept, o economie funcţională. Toate acestea nu-i convin lui Plahotniuc. El înţelege bine că locul lui este la puşcărie”, a spus şi Andrei Năstase.