„Propunerea cu care a venit Platforma DA privind votul preferenţial va rezolva mai multe probleme. Va dispărea acea dependenţă a deputatului, a maşinii de vot, a cadavrului politic, a sacului cu bani. Este o formulă bună pentru Republica Moldova”, a explicat liderul de opinie.

Totodată, Igor Volniţchi menţionează că „în baza votului preferenţial cetăţeanul va putea alege propriul deputat. De aceasta şi am salutat acest lucru”.

„Se introduce votul preferenţial şi se exclude pragul electoral. Prin excluderea turului II de scrutin, despre care se vorbeşte că nu va fi în sistemul mixt, vom avea deputaţi care vor obţine 11-12% în circumscripţie şi atunci pe cine vor reprezenta? În acest caz, e mai bun votul preferenţial propus de Platforma DA”, a mai spus invitatul emisiunii.

„De obicei, critic ce vine de la clasa politică, dar aici este o soluţie bună”, a conchis Igor Volniţchi.

Precizăm că Platforma Demnitate şi Adevăr a prezentat un plan de acţiuni menit să îmbunăţească sistemul electoral actual. Formaţiunea a propus introducerea votului preferenţial în Republica Moldova. Astfel fiecare alegător va putea vota atât partidul său favorit, cât şi candidatul preferat din listă. Ordinea finală a listei deputaţilor aleşi depinde strict de opţiunea alegatorilor şi numărul de voturi acordate pentru fiecare candidat, indiferent de lista iniţială, înregistrată la CEC.

Printre iniţiativele prezentate se numără majorarea cotei obligatorii pentru femei până la cel puţin jumătate din locurile listelor de partid pentru alegerile parlamentare, înăsprirea semnificativă a sancţiunilor pentru fraudele electorale. Alte măsuri importante ţin de depolitizarea instituţiilor statului, în primul rând a Comisiei Electorale Centrale.

Platforma Demnitate şi Adevăr mai propune sancţionarea propagandei, inclusiv în perioada campaniei electorale şi interzicerea publicităţii comerciale electorale la toţi radiodifuzorii, precum şi a bannerelor electorale, acordarea timpului egal şi gratuit de antenă pentru publicitatea electorală la televiziunea şi radioul naţional.