„Guvernanţii din Republica Moldova se declară tot mai democraţi şi mai pro-europeni, iar prin comportamentul propriu demonstrează că grija faţă de buzunarul propriu şi temerea de pedeapsă este pe primul plan. Şi experţii din societatea civilă şi-au exprimat clar opinia împotriva unui schimb al sistemului electoral într-un astfel de mod netransparent. Şi Comisia de la Veneţia a dat un aviz negativ. Partenerii de dezvoltare au stat umăr la umăr împotriva unei astfel de decizii care ar distruge ultimele bastioane ale democraţiei în Republica Moldova. Ce ne rămâne nouă, oamenilor sinceri? Să ne opunem acestor încercări de a sfida bunul simţ şi de a-şi bate joc de acest popor. Dacă intenţionează să ne ducă de nas şi să adopte acest proiect de lege înainte de vacanţa parlamentară, să ieşim cu toţii la protest în faţa Parlamentului. Luaţi-vă apă, pălării şi rudele de mână, dacă mai consideraţi că aveţi patrie”, a declarat directorul Transparency International Moldova, Lilia Carasciuc.

„Eu nu prea văd care ar fi rostul acestui vot, cu excepţia faptului că acest vot este unicul în stare să asigure Partidului Democrat prezenţa în Parlament. De altfel, şi sistemul mixt şi sistemul uninominal sunt un fel de leac pentru Partidul Democrat, astfel încât trebuie să ieşim masiv la proteste să ne spunem şi punctul nostru de vedere”, a spus şi directorul Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie.

Amintim că la începutul lunii iunie Comisia de la Veneţia a evidenţiat mai multe deficienţe în ceea ce priveşte reforma electorală, printre care lipsa unui consens larg, şi a recomandat ca sistemul electoral să nu fie schimbat. Acest răspuns al instituţiei a servit drept temei pentru oficialii europeni de a condiţiona alocarea tranşelor de bani pentru Republica Moldova.

Intenţia puterii de a modifica sistemul electoral este respinsă categoric şi de către opoziţia parlamentară şi extraparlamentară, precum şi de numeroase asociaţii obşteşti. Mai multe proteste au fost organizate pentru a împiedica guvernarea să introducă un nou sistem de vot.

În pofida tuturor criticilor, atât Vladimir Plahotniuc, cât şi Igor Dodon au declarat anterior că proiectul privind votul mixt va fi votat în lectură finală.