Cu câteva ore înainte de anunţul oficial, deputaţii din majoritatea parlamentară declarau că nu ştiu când va fi examinat în lectură finală proiectul privind votul mixt şi că subiectul nu a fost nici măcar discutat în fracţiuni.

Unii deputaţi PD au venit cu recomandări la adresa reporterilor Jurnal TV. Iar alţi parlamentari atât de la PD, cât şi de la PSRM au încercat să dea lecţii de jurnalism.

Pe de altă parte, liberal-democraţii susţin că nici deputaţii nu au putut intra în posesia proiectului final cu privire la votul mixt.

Deputaţii din opoziţie nu exclud că se vor alătura protestelor anunţate de partidele extraparlamentare, iar cei din majoritate comentează laconic acest subiect.

Amintim că la începutul lunii iunie Comisia de la Veneţia a evidenţiat mai multe deficienţe în ceea ce priveşte reforma electorală, printre care lipsa unui consens larg, şi a recomandat ca sistemul electoral să nu fie schimbat. Acest răspuns al instituţiei a servit drept temei pentru oficialii europeni de a condiţiona alocarea tranşelor de bani pentru Republica Moldova. Intenţia puterii de a modifica sistemul electoral este respinsă categoric şi de către opoziţia parlamentară şi extraparlamentară, precum şi de numeroase asociaţii obşteşti. Mai multe proteste au fost organizate pentru a împiedica guvernarea să introducă un nou sistem de vot. În pofida tuturor criticilor, atât Vladimir Plahotniuc, cât şi Igor Dodon au declarat anterior că proiectul privind votul mixt va fi votat în lectură finală.