Într-un mesaj postat pe Facebook, Igor Dodon anunţă că şi-a pus semnătura pe Legea cu privire la Guvern, propusă de către şeful PD, Vladimir Plahotniuc. Unii comentatori politici spun că acţiunile şefului statului erau previzibile şi ar ascunde anumite târguri încheiate între cei doi.

„Preşedintele Dodon promulgă şi promovează tot ce vine de la Plahotniuc, numeşte judecători, îi numeşte pe oamenii lui Plahotniuc în fruntea instituţiilor importante a statului. Această reformă poate să facă parte dintr-o înţelegere tacită între domnul Dodon şi Plahotniuc, poate avem de a face cu o împărţire oarecare a posturilor, a influenţelor”, a spus analistul politic Alexei Tulbure.

„Faptul că Dodon a promulgat foarte repede, nu este de mirare, el în ultimul timp promulgă foarte repede absolut tot ce vine din partea guvernării, ceea ce ne confirmă iarăşi faptul că este un joc coordonat, un joc în patru mâini între PD şi PSRM. Reforme sunt multe, intenţii sunt nobile, dar în realitate scopul este unul: păstrarea la guvernarea a actualei formule: tandemul PD-PSRM”, a declarat Victor Ciobanu, analist politic.

„Fracţiunea socialiştilor n-a votat pentru această reformă a guvernului şi în cadrul dezbaterilor la parlament, reforma a fost criticată dur de reprezentanţii socialiştilor, iar preşedintele socialist cu o viteză cosmică promulgă această lege. Cu părere de rău, poporul moldovean iarăşi este pus acestui joc binomului Plahotniuc-Dodon, iarăşi suntem minţiţi de acest tandem”, a spus Alexandru Slusari, vicepreşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr.  

În opinia analiştilor politici, această lege lasă loc de interpretări. În plus, experţii afirmă că iniţiativa urmăreşte menţinerea cu orice preţ a influenţei asupra Guvernului de către actuala putere.

„Are foarte multe ambiguităţi, cea mai mare fiind cea legată de depolitizare aşa-zisă pentru că, de fapt, inamovibilitatea acestor funcţionari care sunt un fel de generali, pe exemplul primăriei, care nu vor putea fi demişi, ceea ce ne duce la gândul că PD vrea de fapt acum să-şi numească foarte repede aceşti funcţionari acum cât este la guvernare şi atunci indiferent de rezultatul alegerilor care vor fi, PD va păstra acest status quo asupra guvernului. Principalul rezultat al reformei constă deloc în eficientizarea lucrurilor acestora, pentru că deja am auzit mai multe declaraţii contradictorii. Ministerele se reduc, funcţionarii- nu”, a declarat Victor Ciobanu.

„Această reformă este o încercare de a concentra puterea resurselor administrative în mâinile clanului oligarhic Plahotniuc şi consolidarea verticalei puterii în ajunul alegerilor parlamentare, precum şi susţinerea poziţiei democraţilor după scrutinul parlamentar.  Secretarii de stat nu pot fi înlocuiţi în cazul în care se schimbă guvernul, asta este o încercare a democraţilor să-şi păstreze controlul asupra executivului. Chiar dacă la următoarele alegeri ei vor pierde în legea respectivă nu este nici un cuvânt despre reducerea numărului de ministere şi agenţii. Întrebarea respectivă rămâne la latitudinea premierului, 44 dar dacă Filip vine săptămâna viitoare cu o listă de 16 sau 20 de ministere, atunci ce ne va spune domnul Dodon?”, a adăugat Alexandru Slusari.

„În condiţiile unui stat capturat, reducerea numărului de ministere uşurează viaţa celui care controlează guvernul. Presupun că în fruntea acestor ministere vor fi oameni docili, absolut ascultători la ceea ce le spune clubul Nobil sau Plahotniuc, oamenii lui Plahotniuc. Eu nu văd sensul economic, administrativ, instituţional, nu m-au convins, nu ne-au explicat”, a conchis Alexei Tulbure.

Solicitat de Jurnal TV, Vladimir Plahotniuc a declarat că este într-o şedinţă, după care a întrerupt apelul telefonic. Purtătorul de cuvânt al şefului statului, Ion Ceban, nu a fost de găsit pentru comentarii. Amintim că Legea cu privire la Guvern a fost adoptată în lectură finală fără mari dezbateri şi în lipsa fracţiunilor PLDM, PCRM, PSRM şi PL, care au părăsit sala. În lipsa lor, 53 de deputaţi ai PD şi din Grupul Leancă au votat în favoarea proiectului.