„Azi, din miliardele furate de Plahotniuc şi gaşca sa de la oameni, Dodon ne va face concert în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Pentru joi aceşti nemernici au alt scenariu, tot pe banii cetăţenilor. Să iniţieze votarea în a două lectură a sistemul mixt, salvatorul lor de la puşcărie şi confiscarea averilor furate de la oameni. Pentru ora 9.00, la Parlament, cu autobuze comandate din timp vor fi aduşi bugetari, la fel cum au fost duşi la concerte şi mitinguri de sustinere a corupţiei, sărăciei şi batjocurii oligarhice. Să vină. Să vină alături de noi de data aceasta. Să apărăm ÎMPREUNĂ democraţia, ţara şi viitorul copiilor noştri Acasă. Eu ies la protest şi chem întreaga opoziţie şi societate. Să demonstrăm că suntem un popor deşteptat şi demn de trecutul nostru şi de un viitor frumos în civilizaţie, democraţie şi bunăstare”, a menţionat Andrei Năstase pe pagina sa oficială de Facebook.

„Membrii şi simpatizanţii noştri din raioane ne informează că PD-ul obligă bugetarii din întreaga ţară să iasă joi la o manifestare în sprijinul sistemului mixt. Probabil, la şedinţa Parlamentului de joi, PD şi PSRM vor încerca să adopte sistemul mixt în ultima lectură. Asta chiar dacă versiunea finală a proiectului de lege nici nu a fost făcută publică. Dacă se confirmă, îndemnăm toţi oamenii de bună credinţă să fie gata ca începând cu ziua de joi, 20 iulie, să ieşim şi să protestăm împotriva sistemului de vot care are ca scop distrugerea democraţiei în Republica Moldova”, a spus şi Maia Sandu.

Amintim că, pe 5 mai, deputaţii PD, PSRM şi cei din Grupul Leancă au adoptat în prima lectură trecerea la sistemul mixt de vot, fapt care a determinat Parlamentul European să amâne acordarea sprijinului macroeconomic de 100 de milioane de euro. Totodată, în semn de protest, un şir de organizaţii nonguvernamentale au desfăşurat mai multe proteste în faţa legislativului. 

Ulterior, pe 16 iunie, Comisia de la Veneţia, organul consultativ al Consiliului Europei, a oferit un aviz negativ proiectului PD-PSRM de modificare a sistemului electoral din Republica Moldova, prin care se urmăreşte renunţarea la sistemul uninominal şi trecerea la cel mixt. Experţii în drept constituţional au atenţionat că la Chişinău nu există un consens larg în favoarea acestei iniţiative şi că documentul conţine o serie de deficienţe. 

Ulterior, într-o declaraţie comună emisă de Comisia Europeană, Parlamentul European şi Consiliul European se menţionează că, pentru plata fiecărei tranşe a asistenţei financiare de 100 de milioane de euro, autorităţile de la Chişinău trebuie să respecte recomandările Comisiei de la Veneţia privind reformarea sistemului electoral.