„Modalitatea sfidătoare prin care această contrareformă este abuziv promovată, reprezintă o practică antidemocratică cu care guvernarea actuală ne-a obişnuit. Nu s-a luat în calcul nici poziţia opoziţiei parlamentare, nici a reprezentanţilor administraţiei publice locale, nici a experţilor în politici de sănătate, şi - cel mai grav - a fost ignorată cu desăvârşire opinia lucrătorilor medicali din aceste instituţii”, menţionează reprezentanţii Platformei Demnitate şi Adevăr.

„Concentrând toată infrastructura medicală în mâinile reprezentanţilor lui Plahotniuc din Ministerul Sănătăţii, există riscul ca aceste resurse (clădiri, terenuri, echipamente) să fie utilizate ilegal în scop de îmbogăţire personală a clientelei oligarhice atât la nivel central, cât şi la nivel local”, se arată într-o declaraţia formaţiunii.

Astfel, Platforma DA cere retragerea imediată a proiectului de lege, anunţând că va susţine orice acţiune de protest organizată în legătură cu această modificare.

 „În calitate de reprezentanţi ai opoziţiei extraparlamentare, Platforma DA va susţine orice acţiune de protest organizată de personalul medical şi de cetăţeni, consumători ai serviciilor medicale cu scopul de a apăra sistemul medical al Republicii Moldova împotriva văditului atac de tip raider”, spun reprezentanţii Platformei DA.

Vedeţi mai jos Declaraţia Platformei Demnitate şi Adevăr:

Pe 14 iulie 2017, majoritatea  parlamentară oligarhică a votat în cadrul şedinţei Parlamentului modificarea şi completarea Legii cu privire la ocrotirea sănătăţii, proiect care prevede ca spitalele din republică să treacă din subordinea autorităţilor locale în gestiunea Ministerului Sănătăţii.

Acest document de importanţă majoră pentru populaţie nu a fost supus anterior dezbaterilor publice, conţine mai multe prevederi scandaloase, iar printre cele mai grave se numără: instituţiile medico-sanitare publice urmează a fi instituite prin decizia ministerului Sănătăţii, conducătorii instituţiilor medico-sanitare publice republicane, municipale şi raionale vor fi selectaţi prin concurs şi numiţi  în funcţie de ministerul Sănătăţii, iar eliberarea lor din funcţie, la fel se va opera de către minister.

De asemenea, se urmăreşte transferarea, cu titlu gratuit, a clădirilor, echipamentelor, terenurilor din proprietatea autorităţilor publice locale în cea a statului. Astfel, toată infrastructura medicală va fi centralizată sub controlul politic al Ministerului Sănătăţii.

Această acţiune ilegală încalcă flagrant principiile autonomiei locale, a descentralizării administrative, şi vine în contradicţie cu politicile de reformare a administraţiei publice centrale, conform cărora ministerele trebuie să se ocupe de elaborarea politicilor şi să-şi reducă treptat funcţiile de administrare în sector.

 De asemenea, modalitatea sfidătoare prin care această contrareformă este abuziv promovată, reprezintă o practică antidemocratică cu care guvernarea actuală ne-a obişnuit. Nu s-a luat în calcul nici poziţia opoziţiei parlamentare, nici a reprezentanţilor administraţiei publice locale, nici a experţilor în politici de sănătate, şi - cel mai grav - a fost ignorată cu desăvârşire opinia lucrătorilor medicali din aceste instituţii.

Scopul urmărit al acestei pseudo-reforme este unul exclusiv politic, având şi un evident substrat de corupţie. Partidul Democrat recurge la preluarea controlului integral asupra sistemului medical. Înainte de alegerile parlamentare, PD vrea să subordoneze toate instituţiile medicale din republică, prin intermediul cărora va exercita presiuni pentru a obţine beneficii electorale. Toţi, începând cu directorii instituţiilor medicale, medicii, personalul auxiliar, pacienţii, vor fi obligaţi să servească interesele electorale ale PD în campania electorală. Cei care nu vor accepta, vor fi eliminaţi din sistemul medical prin metode administrative de apropiaţii PD-ului şi ai lui Plahotniuc.

Pe de altă parte, concentrând toată infrastructura medicală în mâinile reprezentanţilor lui Plahotniuc din Ministerul Sănătăţii, există riscul ca aceste resurse (clădiri, terenuri, echipamente) să fie utilizate ilegal în scop de îmbogăţire personală a clientelei oligarhice atât la nivel central, cât şi la nivel local.

O altă componentă periculoasă a iniţiativei PD este propunerea Ministerului privind comasarea tuturor spitalelor şi crearea unui număr de 19 instituţii medico-sanitare noi. Această aşa-zisă reformă nu poate fi aprobată şi implementată fără o consultare largă cu cetăţenii, experţii, societatea civilă, aleşii locali, partidele politice, partenerii de dezvoltare. Mai mult, o asemenea schimbare radicală nu poate fi realizată fără existenţa unui consens în societate. În plus, lipsa unei argumentări solide a acestor iniţiative dăunătoare societăţii  denotă un interes politic meschin în favoarea PD-ului.

În acest context, Platforma Demnitate  şi Adevăr, care în permanenţa a pledat pentru descentralizarea ţării conform standardelor europene şi depolitizarea tuturor instituţiilor publice, conştientizând pericolul modificărilor propuse, inclusiv pentru ocrotirea sănătăţii oamenilor din ţara noastră, cere retragerea imediată a proiectului respectiv din Parlament.

În calitate de reprezentanţi ai opoziţiei extraparlamentare, Platforma DA va susţine orice acţiune de protest organizată de personalul medical şi de cetăţeni, consumători ai serviciilor medicale cu scopul de a apăra sistemul medical al Republicii Moldova împotriva văditului atac de tip raider.

17 iulie