Fostul deputat, liderul partidului de opoziţie ”Casa noastră – Moldova”, Grigore Petrenco a anunţat despre iniţierea procedurilor legale în acest sens, scrie moldnews.

Politicianul a amintit că membrii ”grupului Petrenco” au fost recunoscuţi drept ”deţinuţi politici” în raportul Departamentului de Stat al SUA privind respectarea drepturilor omului.

”Toate aceste lucruri erau cunoscute şi de Plahotniuc, şi de toţi executorii lui din sistemul judecătoresc. A fost o sentinţă prin care s-a ignorat poziţia comunităţii internaţionale, cu bună ştiinţă. (…) Faptul că a fost ignorată poziţia Departamentului de Stat al SUA şi sentinţa de condamnare ne-au determinat să iniţiem toate procedurile legale pentru ca prevederile ”Global Magnitsky Act” să fie aplicate faţă de Plahotniuc şi faţă de executorii lui, folosiţi pentru a condamna ”grupul Petrenco”, a anunţat vineri, 30 iunie, în cadrul unei conferinţe de presă, Grigore Petrenco.

Fost deputat a precizat că ”Actul Magnitsky a fost extins acum câteva luni de către Preşedintele SUA şi a fost semnat „Global Magnitsky Act”, sub incidenţa căruia cad toţi cei care încalcă drepturile omului în diferite cazuri de rezonanţă în diferite state ale lumii”.

”Încălcarea drepturilor omului în cazul nostru a fost constatată de raportul Departamentului de Stat al SUA şi, existenţa sentinţei de condamnare ne permit să apelăm la proceduri legale care vor fi activate de noi pentru ca anume Plahotniuc Vladimir şi cei care îndeplineau ordinele politice la comandă sa, să fie incluşi în această listă la nivel global şi să fie recunoscuţi drept cei care violează drepturile omului în mod constant”, a mai spus Petrenco.

Sursa citată a subliniat că ”sentinţa de condamnare din 28 iunie curent este o probă concludentă şi necesară pentru ca să ne adresăm în mod oficial ca Plahotniuc să fie sancţionat”.

”Global Magnitsky Act prevede mai multe sancţiuni. În special, persoanele incluse în lista neagră nu au dreptul să intre pe teritoriul SUA, iar persoanele care colaborează cu cei din lista neagră, inclusiv pe domeniul afacerilor economice, riscă să fie şi ele sancţionate. Acesta este un instrument care poate fi folosit pentru ca drepturile omului să fie respectate în lume, iar cei care le încalcă să fie traşi la răspundere”, a mai precizat Petrenco.

Amintim că fostul deputat, liderul partidului ”Casa noastră – Moldova”, Grigore Petrenco şi alţi protestatari care au participat la protestul antioligarhic din 6 septembrie 2015 în faţa Procuraturii Generale, au fost condamnaţi la câte 4,5 şi 3 ani de închisoare.

Magistraţii de la Judecătoria Chişinău, sectorul Râşcani, i-au condamnat la 28 iunie, pe membrii aşa-zisului ”grup Petrenco” la închisoare cu un termen de suspendare condiţionată de 4 ani şi le-a aplicat amenzi a câte 8 şi 10 mii de lei.

În acest timp, membrii aşa-zisului ”grup Petrenco” nu au dreptul să-şi schimbe domiciliul sau reşedinţa fără acordul prealabil al instanţei.

Totodată, se păstrează şi măsura de control judiciar până la păstrarea definitivă a sentinţei, ceea ce presupune interdicţia de a participa la proteste şi de a călători în afara Republicii Moldova.

Sentinţa nu este definitivă şi este cu drept de atac la Curtea de Apel Chişinău.

Grigore Petrenco a calificat această decizie drept ilegală şi o răfuială personală din partea oligarhului Vladimir Plahotniuc. Fostul deputat a mai anunţat că o va ataca la Curtea de Apel şi este gata să meargă şi la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.