„Este foarte clar că OSCE şi Comisia de la Veneţia sunt împotriva modificării sistemului electoral. Sistemul uninominal exită în multe ţări, inclusiv şi în ţara mea. Şi sistemul mixt există în alte ţări. Dar decizia Comisiei de la Veneţia a fost bazată pe situaţia actuală care există aici în Republica Moldova. Au avut această concluzie pentru că au văzut aici tendinţa de consolidare a puterii. Este foarte imporant ca să se ţină cont de sugestiile Comisiei de la Veneţia, pentru că ei pot ajuta la îmbunătăţirea sistemului electoral într-un mod foarte pozitiv”, a declarat Pettit.

Potrivit ambasadorului SUA la Chişinău, Partidul Democrat a propus schimbarea sistemului electoral pentru a se putea menţine la putere. „Este foartet evident că schimbarea sistemului electoral este dorinţa Partidului Democrat pentru a-şi întări puterea şi influenţa politică”, a spus James Pettit.

Cu toate acestea, ambasadorul SUA crede că guvernarea de la Chişinău va modifica sistemul electoral în pofida recomandărilor Comisiei de la Veneţia.