„În est, Rusia încearcă să îşi creeze propria sferă de influenţă prin forţă, prin invadarea Georgiei, anexarea ilegală a Crimeii şi militarizarea sa puternică, agresiunea în Ucraina de est, manevre militare la graniţele NATO şi influenţă malignă din Balcani până în Europa de Vest. În acest context, avem nevoie de dialog cu Rusia, dar bazat pe o puternică descurajare. (...) NATO trebuie să continue să-şi sprijine partenerii, precum Ucraina, Georgia şi Moldova. Acest lucru este esenţial pentru asigurarea securităţii şi stabilităţii în Vecinătatea Estică”, a declarat preşedintele României.

Iohannis a afirmat că în cei 20 de ani, România s-a remarcat prin progrese şi a devenit ”unul dintre cei mai de încredere aliaţi ai NATO din Europa”, care asigură stabilitate în zonă.

,„Am obţinut, pe parcursul acestor 20 de ani, rezultate tangibile şi progrese concrete prin care am dat substanţă Parteneriatului nostru Strategic. România este acum unul dintre cei mai de încredere aliaţi NATO din Europa, un partener activ şi angajat în eforturile de a asigura stabilitate, securitate şi prosperitate în regiune şi dincolo de aceasta’’, a afirmat preşedintele României.

Iohannis a vorbit prezenţa militarilor în Afganistan, dar şi despre rolul Scutului Antirachetă de la Deveselu, în contextul luptei pentru combaterea terorismului.

„Continuăm colaborarea în Afganistan, unde România este pe locul patru între aliaţii NATO, ca şi prezenţă, cu peste 700 de militari. De asemenea, ţara mea este mândră să găzduiască Scutul Antirachetă pe teritoriul ei. (...) Scutul de la Deveselu, găzduind circa 200 militari, a intrat în funcţiune anul trecut şi a fost integrat cu sistemul NATO de apărare antirachetă. Este extrem de important să continuăm şi să finalizăm abordarea europeană progresivă şi adaptabilă şi, pe baza acesteia, sistemul NATO de apărare antirachetă, deoarece Iranul îşi continuă programul de rachete balistice”, a mai spus Iohannis.