El şi-a contrazis propria declaraţie din 5 mai, când a spus, în momentul votării proiectului sistemului mixt în prima lectură, că socialiştii nu-l vor sprijini şi în lectura a doua dacă avizul Comisiei de la Veneţia va fi negativ, transmite Europa Liberă.

„Lectura a doua depinde de Comisia de la Veneţia... dacă va fi aviz pozitiv, atunci va fi implementat votul mixt propus de preşedinte şi de socialişti, dacă va fi aviz negativ – va rămâne sistemul actual”, declara Dodon după ce socialiştii aflaţi în opoziţie au votat împreună cu democraţii de la guvernare pentru aprobarea în prima lectură a proiectului de trecere a la sistemul electoral mixt.

Comisia de la Veneţia urmează să-şi dea avizul pe 16 iunie. Într-un proiect pregătit însă de experţii săi şi citat de agenţia Reuters se spune că schimbarea sistemului electoral în Republica Moldova este considerată „inoportună”. Intervievat de Reuters, speakerul Andrian Candu a spus şi el că majoritatea parlamentară dominată de democraţi va saluta argumentele Comisiei de la Veneţia care vor îmbunătăţi proiectul sistemului electoral mixt, dar nu va accepta „să se intervină” în ceea ce el consideră a fi o „opţiune suverană a ţării”.