„Corupţia în administraţia publică începe de la corupţia din politică, iar aceasta vine de la modul în care se finanţează partidele politice. Chiar dacă legislaţia RM a fost puţin îmbunătăţită în ceea ce priveşte finanţarea transparentă a partidelor, ceea mai mare problemă ţine de partidele care sunt la guvernare. Ele nu respectă această lege. Partidele trebuie să fie finanţate din donaţiile de la cetăţeni şi din cotizaţiile membrilor pentru ca să fie respectat procesul democratic, pentru ca un partid să reprezinte toţi cetăţenii, dar nu oamenii care au mulţi bani”, a declarat liderul PAS, Maia Sandu, în cadrul unei conferinţe de presă.

„Unii membri CEC încearcă să protejeze anumite partide, şi anume Partidul Democrat. CEC nu cere partidelor care au încălcat legea să achite sancţiuni. PD a depăşit suma permisă pentru a fi colectată în formă de donaţii cash cu aproximativ 29 de milioane de lei. Această sumă trebuie transferată la bugetul de stat. Noi asistăm la o situaţie în care CEC în loc să ceară Partidului Democrat să facă acest transfer de 29 de milioane de lei la bugetul de stat, încearcă să găsească soluţii pentru ca să scutească PD de această plată”, a mai spus Maia Sandu.

„În decembrie 2015, CEC a adoptat regulamentul cu privire la finanţarea activităţii partidelor politice. În acest regulament se arată că donaţiile în numerar nu pot să depăşească un salariu mediu pe economie. Totodată, s-a indicat că dacă partidele încalcă această prevedere, atunci toţi banii, care depăşesc cuantumul salariului mediu pe economie per donator, trebuie vărsaţi în bugetul de stat. După ce au fost publicate informaţiile despre finanţarea palidelor, PAS a depus o sesizare la CEC prin care a cerut somarea PD să restituie 10 milioane de lei”, a explicat Sergiu Litvinenco, juristul formaţiunii.

În context, liderul PAS a anunţat că urmează să transmită scrisori către toate instituţiile internaţionale, care acordă suport tehnic Comisiei Electorale Centrale, şi să solicite sprijinul pentru ca CEC să-şi îndeplinească misiunea conform legii.