„Proiectele legislative privind modificarea sistemului electoral servesc intereselor grupului restrâns al deputaţilor PDM (cotat cu 2,6-4% în sondaje) şi liderului acestuia, oligarhul Vladimir Plahotniuc (rating negativ de 96-98%). După ce au capturat instituţiile statului, au încercat să denigreze în mass-media aservită societatea civilă autentică şi au intimidat jurnalişti de investigaţie, falşii proeuropeni din jurul PDM organizează acum un asalt final asupra regimului politic din Republica Moldova. Schimbarea sistemului electoral reprezintă unica şansă ca aceştia să rămână la putere şi după alegerile din 2018. Implementarea unui nou tip de scrutin are totodată menirea de a limita accesul opoziţiei politice autentic pro-europene în Parlament”, spun reprezentanţii Partidul Uniunea Salvaţi România.

Totodată, USR menţionează că iniţiativele Partidului Democrat din Moldova nu corespuns intereselor oamenilor, iar guvernul de la Chişinău şi preşedintele Igor Dodon îşi împart rolurile într-o regie perfectă.

„Demersurile PDM nu corespund intereselor reale ale cetăţenilor Republica Moldova, care se luptă cu sărăcia extremă. RM este astăzi un stat capturat. Prin băncile şi sistemul de justiţie din RM au fost spălate 20 miliarde dolari, bani ai mafiei ruseşti, iar din sistemul bancar moldovenesc a dispărut 1 miliard de dolari. Pentru recuperarea banilor şi identificarea autorilor jafului nu au existat demersuri eficace ale justiţiei, deşi guvernul de la Chişinău a asumat prin Acordul de Asociere încheiat cu UE implementarea unor reforme structurale. Un al doilea demers pe care UE, dar şi România trebuie să-l facă este să evite să se lase angrenate în  falsele dispute geopolitice dintre guvernul de la Chişinău şi preşedintele pro-rus Igor Dodon, care de fapt îşi împart rolurile într-o regie perfectă”, se arată în apelul lansat de formaţiunea din România.

În context, membrii Partidului Uniunea Salvaţi România solicită Guvernului, Preşedinţiei şi Parlamentului de la Bucureşti „să nu abandoneze Republica Moldova într-un moment atât de important, să nu o trimită în sfera de influenţă a Rusiei, prin subvenţionarea unor falşi pro-europeni care nu respectă regulile minimale ale bunei guvernări, democraţiei şi statului de drept”.

„În aceste zile, mai mult ca oricând Republica Moldova are mai multă nevoie de sprijin de la Bucureşti. Un prim demers în acest sens ar fi suspendarea ajutorului financiar pe care România s-a angajat să îl ofere Republica Moldova. Pe 15 mai 2017, Parlamentul European a votat pentru amânarea acordării unui împrumut de 100 de milioane de euro asistenţă financiară pentru Republica Moldova, ca urmare a deciziei majorităţii parlamentare de a schimba sistemul electoral şi a asaltului organizat asupra instituţiilor de justiţie, presă şi a organizaţiilor neguvernamentale”, mai spun reprezentanţii USR.