Declaraţiile aparţin analistului politic de la Fundaţia Jamestown, Vladimir Socor, şi au fost făcute aseară în cadrul Cabinetului din Umbră de la Jurnal TV.

„Puterea nu va ţine seama de acest proiect deşi este împotriva intereselor ei, dar este în favoarea interesului cetăţeanului. Dacă este să luăm în serios argumentul PD că schimbarea sistemului electoral îl va apropia pe cetăţean de deputat, tocmai proiectul propus de Platforma DA îndeplineşte acest scop, dându-i cetăţeanului posibilitatea să aleagă el ordinea în care intră candidaţii pe lista de partid în Parlament. Deci această decizie nu mai aparţine liderului de partid, nu mai aparţine sacului cu bani dintr-o pereche de mâini, ci aparţine cetăţeanului. Iată de ce anume acest proiect îndeplineşte acest scop declarat fals de către PD. Tocmai din acest considerent PD şi PSRM nu vor ţine seama de acest proiect”, a declarat Vladimir Socor.

Expertul politic avertizează guvernarea de la Chişinău că la Bruxelles şi Washington mai sunt în funcţii acele persoane care au închis ochii la derapaje de dragul aşa-numitei stabilităţi politice. Astfel, votarea proiectului de lege privind introducerea sistemului mixt va trage după sine suspendarea finanţării externe pentru Republica Moldova.

„Cercul lui Plahotniuc continuă să creadă că Occidentul va calcula şi în 2018 aşa cum a calculat în 2014-2015 şi anume că aşa-zisa stabilitate este mai importantă decât moralitatea, democraţia şi europenizarea. Acest calcul este legat de persoane concrete de la Bruxelles şi Washington, care nu mai sunt la putere. Occidentalii vor suspenda finanţarea RM dacă Plahotniuc merge până-n pânzele albe. El este hotărât să ţină populaţia RM sărăcită şi ostatecă ambiţiilor sale politice”, a menţionat Vladimir Socor.

„Chiar dacă situaţia din RM se va înrăutăţi ca urmare a suspendării finanţării, pe Plahotniuc acest lucru îl interesează în al doilea rând. În primul rând îl interesează menţinerea sa la putere şi imunitatea sa juridică, pentru că în momentul în care el şi anturajul său pierd controlul asupra pârghiilor statului, atunci vor pierde şi capacitatea de a guverna prin şantaj”, a mai spus analistul politic de la Fundaţia Jamestown.