„Noi am decis să nu participăm la aceste dezbateri în primul rând pentru că acestea nu sunt dezbateri. Acest eveniment sau discuţie poartă toate însemnele unei consultări mimate, aşa cum am mai văzut nu o dată. Or, autorităţile noastre foarte de cele mai multe ori fac consultări nu pentru a identifica o soluţie bună, ci pentru bifă. Acesta este un exemplu în care ni se spune din start că noi oricum o să votăm şi după asta poftiţi la discuţii şi la dezbateri”, a menţionat activistul civic Dumitru Alaiba, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută de mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile.

În această situaţie, membrii ONG-urilor spun că prezentarea la aceste discuţii ar însemna apă la moara guvernării, care s-ar acoperi cu aceste consultări precum că la ele au participat reprezentanţi de vază ai societăţii civile.

„Pentru noi aceasta este o mimare pentru că suntem sunaţi şi invitaţi cu două zile înainte de dezbaterea unui subiect foarte-foarte serios şi suntem invitaţi la sfârşitul săptămânii, la ora 16:00. Noi percepem această invitaţie ca „hai, spuneţi ce mai vreţi şi voi”. Noi suntem gata să intrăm în dezbateri, noi suntem interesaţi să avem un sistem democratic, dar dacă noi vrem să avem o discuţie serioasă, haideţi să începem de la o discuţie serioasă. Dar dacă ni se spune „hai, băieţi, veniţi acolo vineri să vedem ce mai spuneţi, dar noi avem deja planurile noastre”, o asemenea atitudine nu este serioasă şi noi nu vrem să dăm legimitate acestor acţiuni, să se vehiculeze că au fost o mulţime de organizaţii versate, experimentate, cu expertiză, care au participat, dar cu părere de rău nu au luat majoritatea şi nu ne-au convins”, a spus directorul executiv al Transparency International Moldova, Lilia Caraşciuc.

În context, reprezentanţii societăţii civile au explicat cum ar fi trebuit să fie organizate aceste dezbateri şi ce ar trebui să se discute în cadrul acestora.

„Noi putem participa la dezbateri numai cu probleme reale şi cu respectarea legislaţiei în vigoare. Finanţarea netransparentă a partidelor, liste electorale în care sunt mai mulţi alegători decât cetăţeni, manipularea în presă, traseismul politic, cumpărarea electoratului, implicarea bisericii în alegeri - iată aceste probleme trebuie rezolvate. Şi dacă vorbim despre procedura după care se desfăşoară dezbaterile publice, există legea privind transparenţa în procesul decizional, unde sunt foarte clar stabilite mecanismele. Mai întâi se plasează proiectul cu două săptămâni înainte de desfăşurarea dezbaterilor, se numeşte persoana responsabilă care primeşte toate recomandările de la persoanele care vor să participe la îmbunătăţirea proiectului. Cu trei zile înainte de şedinţa publică se plasează iarăşi un anunţ. Şi nu aşa cum au făcut autorităţile - au trimis invitaţii pe mail la un grup de persoane necunoscute sau şi mai rău - la oameni plătiţi, care să vină acolo şi să manipuleze”, a declarat expertul economic Sergiu Tofilat.

La rândul său, activistul civic Valeriu Paşa a ţinut să-i transmită un mesaj speakerului Andrian Candu, cel care a anunţat acum două zile organizarea dezbaterilor în Parlament.

„Există legea 239 privind transparenţa în procesul decizional, este o lege aprobată chiar de Parlament. Recomandăm insistent să o citiţi şi poate chiar să o respectaţi. Pentru că, din moment ce Parlamentul nu respectă legile pe care le aprobă, este o problemă mare, devine destul de greu să ceri de la cetăţeni să respecte aceste legi. Şi acolo scrie clar că nu se consideră consultare publică ceea ce se întâmplă în Parlament. Ceea ce s-a întâmplat în Parlament timp de două luni a fost mai degrabă un concert”, a punctat Valeriu Paşa.