NATO a făcut anunţul după ce în presa de la Chişinău au apărut informaţii, cu referire la Ministerul de Externe, precum că deschiderea Oficiului NATO, preconizată pentru luna iulie, se amână din cauza lucrărilor de amenajare tehnică şi reconstrucţie a edificiului.

„În 2016, NATO şi Republica Moldova au convenit să numească şeful Oficiului NATO din Chişinău, entitate care va promova cooperarea practică şi va facilita sprijinul pentru reforme. Ofiţerul de legătură al NATO, Kristina Baleisyte, se află deja la Chişinău, activează deja în Republica Moldova, fiind acreditată de autorităţile moldovene. De asemenea, s-a convenit asupra amplasării Oficiului de legătură al NATO din Chişinău. În prezent, însă, clădirea se află în construcţie, Oficiul urmând a fi deschis pe parcursul anului curent, odată cu finalizarea lucrărilor de construcţie”, a precizat oficialul NATO.

Potrivit lui, „Republica Moldova este un partener important pentru NATO, iar cooperarea durează deja de 25 de ani. La solicitarea Guvernului Republicii Moldova, aliaţii NATO oferă consiliere pentru a sprijini reformele de apărare, pentru a contribui la consolidarea forţelor armate ale Republicii Moldova şi pentru a asigura transparenţa şi responsabilitatea în sectorul apărării. De asemenea, oferim sprijin practic în domeniul apărării cibernetice şi distrugem substanţele chimice periculoase care ameninţă viaţa, dar şi mediul în care trăiesc moldovenii. Cooperarea dintre NATO şi Moldova este reciproc avantajoasă şi are loc cu respectarea deplină a neutralităţii constituţionale a Republicii Moldova ", a mai precizat oficialul NATO.

Parlamentul de la Chişinău a ratificat Acordul privind Oficiul de legătură al NATO pe 9 decembrie 2016. Pentru ratificare au votat 59 de parlamentari. Socialişti şi comuniştii au votat împotrivă.

Oficiul de legătură al NATO va fi o reprezentanţă diplomatică mică, cu personal civil. În Oficiu vor activa angajaţi delegaţi de statele membre NATO precum şi personal din Republica Moldova. Statele care vor delega experţii vor fi cele care le vor achita salariile.

Potrivit sondajelor, doar 18% dintre moldoveni ar vota, în eventualitatea unui referendum, pentru aderarea Republicii Moldova la NATO, alţi 62% s-ar pronunţa împotrivă.