Igor Dodon, care a participat zilele trecute la un club de presă cu jurnalişti de pe ambele maluri ale Nistrului, a declarat predarea Istoriei Moldovei în şcoli în locul Istoriei Românilor drept una din priorităţile sale, dând asigurări că-şi va atinge acest scop. Totodată, el nu a exclus posibilitatea revenirii la grafia chirilică, dacă acest subiect va fi discutat în cadrul procesului e negocieri pentru reglementarea transnistreană. În acelaşi timp, Igor Dodon a lăudat modul în care în regiunea separatistă este păstrată cultura, istoria şi modul de funcţionare a limbilor.

În stânga Nistrului este de fapt recunoscută doar limba rusă, în pofida faptului că se pretinde că limbile ucraineană şi aşa-zisa moldovenească au drepturi egale, a comentat pentru Radio Chişinău istoricul şi comentatorul politic Octavian Ţâcu. Igor Dodon de fapt vrea să întoarcă Republica Moldova în URSS, iar declaraţiile sale sunt anticonstituţionale şi trebuie organizat un referendum pentru demiterea sa, a declarat Octavian Ţâcu. 

În contextul discuţiilor despre reglementarea conflictului transnistrean, Igor Dodon l-a numit în câteva rânduri „preşedinte” pe Vadim Krasnoselski. În plus, după cum remarcă şi expertul Anatol Ţăranu, acesta nu a vorbit nimic despre retragerea armatei ruse din regiune. Aceste declaraţii reprezintă un precedent periculos pentru reglementarea transnistreană şi dezavantajează Republica Moldova, a comentat Anatol Ţăranu.