Deputaţii Sergiu Sîrbu şi Vasile Bolea au adus argumente în favoarea introducerii votului mixt, iar legislatorul Grigore Cobzac şi preşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, au explicat de ce se opun şi de ce pledează pentru păstrarea şi îmbunătăţirea sistemului actual. 

„Este doleanţa poporului Republicii Moldova, este doleanţa cetăţenilor care ne-au solicitat deja nu primul an să facem această schimbare. Nu este în interesul Partidului Democrat”, a declarat PD-istul Sergiu Sârbu.

„Astăzi aflu că în Republica Moldova totul este rău din cauza sistemului electoral. Părinţii, copiii, fraţii sunt plecaţi în străinătate din cauza sistemului electoral. Nu din cauza faptului că guvernările de până acum au fost pline de hoţi şi nu conta din ce partid este, hoţi erau peste tot. Acuma toţi ăştia s-au adunat în Partidul Democrat. El îşi zice partid politic. În realitate nu este niciun partid politic, este o grupare care şi-a bătut joc de ţara noastră pe parcursul a două mandate cel puţin. Dumneavoastră personal sunteţi minţiţi la televizoare şi iată şi aici. Un sistem electoral pe liste de partide, dar în liste de partide cetăţeanul să aibă dreptul de a decide cine este mai sus, cine este mai jos, iată o adevărată apropiere faţă de cetăţeni”, a menţionat preşedintele Platformei DA, Andrei Năstase.

„Dar când noi vom schimba acest sistem? Deoarece cetăţenii doresc în primul rând şi cetăţenii au văzut pericolul sau acele efecte negative ale actualului sistem”, a spus socialistul Bolea.

În replică, liberal-democratul Grigore Cobzac a acuzat socialiştii şi democraţii că promovează schimbarea sistemului electoral pentru a se eschiva de la evaluarea în baza aceluiaşi sistem în care au fost aleşi.

„Vasile Bolea a vorbit astăzi aici că ei au acest angajament asumat din 2011. Dar când este sincer domnul Bolea cu dumneavoastră, când spune astăzi că obiectivul este din 2011 sau când spune că acest proiect de lege l-au scris într-o noapte, repede, ca să torpileze uninominalul? Logic ar fi ca după 8 ani de guvernare, poporul să-i evalueze în baza aceluiaşi sistem. Dorinţa lor este ca să se eschiveze de la această evaluare. Ei sunt falşi, scopurile lor reale le ascund”, a menţionat Cobzac.

A urmat o rundă de discuţii, în care politicienii şi-au pus întrebări unii altora, inclusiv despre votul preferenţial, propus de Platforma Demnitate şi Adevăr. 

„De fapt, este acelaşi sistem când liderul de partid propune cetăţenilor o listă de 100 de oameni, nu care doresc cetăţenii, dar care îşi doresc liderii. Numai spunând cetăţenilor, jucaţi-vă voi, mutaţi-i pe unii sus, alţii - jos. Care este totuşi alternativa?”, a întrebat Vasile Bolea.

„Noi propunem o listă de partide. Cine votează cu Platforma DA nu o să-l intereseze niciodată pe ce loc este Plahotniuc pe lista PD sau pe ce loc stă Bolea în lista PSRM. Se va interesa ca în partidul pe care el îl votează să fie în faţă oamenii oneşti, integri, profesionişti. Iată ăsta este sistemul nostru. Al nostru sistem vă rupe toate dezavantajele pe care le aduce sistemul dumneavoastră. Reprezentativitatea femeilor o ridicăm de la 40 la 50 de procente, reprezentativitatea diasporei de la 2-3 mandate la 20 de mandate”, a explicat Andrei Năstase.

„Dumneavoastră sunteţi la guvernare din 2009 încoace. De ce dumneavoastră refuzaţi să fiţi evaluaţi de către cetăţeni în condiţiile aceluiaşi sistem electoral în care v-au delegat aceste împuterniciri dumneavoastră?”, a insistat Grigore Cobzac, adresându-se PD şi PSRM.

„Să nu uitaţi până în ce an dumneavoastră aţi fost la guvernare, ce aţi făcut în această guvernare şi la ce aţi adus această guvernare. Cea mai bună evaluare a tuturor reuşitelor noastre sunt alegerile şi anume acea evaluare directă. Să nu uitaţi de toate sondajele politice care vor această schimbare şi va fi această schimbare”, a spus Sârbu.

„Există expresia „a vine mâţa-n sac”. Cam asta se întâmplă cu sistemul lui Plahotniuc şi al lui Dodon. Domnule Bolea, dvs, partidul din care faceţi parte, Dodon, aţi promis cu toţii în permanenţă întoarcerea miliardului, combaterea corupţiei şi a sărăciei, reforme serioase, aţi promis locuri de muncă. De ce aţi început-o cu lucruri care nu sunt prioritare pentru Moldova? De ce nu acceptaţi să îmbunătăţim sistemul electoral actual, să deschidem secţii mai multe în străinătate, să rezolvăm problema corupţiei şi fraudării alegerilor în interior? De ce vă ocupaţi de lucruri în spatele cărora continuaţi să împărţiţi posturi cu Partidul Democrat, să împărţiţi paralele acestor oameni şi să-i hoţiţi în continuare?”, a declarat Andrei Năstase.

„Domnule Năstase, dumneavoastră, ca şi avocat atunci când spuneţi „hoţii” trebuie să veniţi cu argumente. În al doilea rând, preşedintele Dodon din start, intrând în funcţie, a vorbit despre acel miliard care a fost furat”, a răspuns socialistul Bolea.

„De ce credeţi că aceşti cetăţeni nu vor putea să facă alegerea corectă la modul direct, ori nu cumva faceţi aluzie că aceşti cetăţeni pot fi cumpăraţi? Nu consideraţi că jigniţi pe întreg poporul?”, a spus Sergiu Sârbu, stârnind huiduieli în adresa sa.

„Domnule Sîrbu, nu vă aşterneţi în faţa cetăţenilor, nu le faceţi complimente. Atunci când dumneavoastră aţi corupt cei 18, apoi pe cei 14 şi care mai sunt şi conservaţi, iată dumneavoastră atunci desconsideraţi cetăţenii!”, a replicat Grigore Cobzac.

Spiritele s-au încins la momentul dialogului Sîrbu-Năstase. 

„Aţi rugat cancelariile europene să nu accepte acordarea poporului susţinere nde 100 de milioane de euro. Şi întrebarea: de ce dumneavoastră urâţi atât de mult Republica Moldova şi această ţară că doriţi atât de mult ţării Republicii Moldova?”, l-a întrebat Sergiu Sârbu pe Andrei Năstase, democratul fiind din nou huiduit.

„Eu îmi iubesc ţara, eu îmi iubesc oamenii şi ei ştiu asta. Am fost poate chiar şi în fiecare sector. Cunoaşteţi asta. Dacă am mers în străinătate, am mers pentru a spune oamenilor adevărul, să spun că în Republica Moldova este un sistem cleptocratic care ne fură, care ne-au furat miliardele, care au făcut spălătorie de bani, care ne-a alungat oamenii în străinătate, 30 la sută este plecată. Asta am spus acolo şi banii care ne vin din străinătate trebuie să vină în beneficiul poporului şi nu a unor guvernanţi ipocriţi”, a spus liderul Platformei Demnitate şi Adevăr.

Cel mai fierbinte a fost însă dialogul cu cetăţenii. Oamenii au pus întrebări tăioase şi i-au luat la rost pe cei care vor schimbarea sistemului electoral. 

„Şeful dumneavoastră al partidului are o neîncredere 95-97 la sută pe teritoriul Moldovei. Cum putem să vă credem noi pe dumneavoastră când fugiţi dintr-un partid în altul, domnule Sîrbu?”, a fost întrebat reprezentantul PD.

„Păi, om bun, dacă nu ai încredere în noi ai posibilitatea la următoarele alegeri să alegi direct un alt candidat”, a răspuns Sârbu.

„Noi la prima rundă i-am făcut o invitaţie lui Vladimir Plahotniuc. Am aşteptat ca într-a şasea rundă, în ceasul al doisprezecelea, să fie prezent în această sală ca să-şi apere acel concept al lui din luna martie. De ce domnul Plahotniuc nu a ieşit cu argumente curajoase în faţa unghenenilor?”, a fost o altă întrebare către reprezentanţii guvernării.

„Eu personal şi probabil majoritatea cetăţenilor din această sală nu au auzit deja de două săptămâni niciun argument împotriva modificării sistemului electoral”, s-a eschivat Sârbu.

„Domnule Sergiu, dumneavoastră acum aţi spus că domnul Năstase de ce nu trebuie votat votul mixt, dar dânsul a spus destul de clar că a fost Ucraina pe paşii ăştia şi a fost Maidanul. Oare dumneavoastră doriţi ca la noi să fie Maidanul, că spre lucrul ăsta se merge (aplauze). 09:35

„Se încearcă a devia puţin de la subiect”, s-a eschivat din nou deputatul PD.

„Fiindcă cineva nu a auzit, repetaţi vă rog care sunt argumentele împotriva sistemului de vot. Şi Sirioja Sîrbu tot vrea să le audă”, s-a adresat un participant la dezbateri către Andrei Năstase.

„Acest proiect a fost iniţiat cu nişte propuneri neconstituţionale de la care cei care v-au mai minţit până astăzi, ori nu se mai retrage deputatul aşa cum v-au minţit ei din start. Avem sindromul Găgăuzia, când la alegeri au participat independenţi şi peste două săptămâni toţi erau în partidul lui Plahotniuc. Se stimulează frauda. Platforma DA nu se teme de niciun sistem, ceea de ce ne temem noi este că vor fi fraudate alegerile”, a declarat Andrei Năstase.

„De ce nu vă deziceţi şi nu mergeţi la alegeri anticipate în actualul sistem, cu modificări de îmbunătăţire, fără corupere, fără bani, fără macaroane şi fără altceva”, a fost o altă întrebare din sală.

„În Parlament în prima lectură proiectul a fost votat de 74 de deputaţi, o mai mare majoritate decât cea constituţională”, a fost răspunsul lui Sârbu.

„Spuneţi, vă rog, Plahotniuc a ieşit şi a zis că oricum va fi votat sistemul mixt. La ce bun mai umblaţi cu dezbaterile, nu vi se pare că e o mimare?”, a întrebat Arina Spătaru, reprezentanta Platformei DA Bălţi.

„Întrebaţi-l pe Plahotniuc despre ceea ce spune el”, a răspuns Bolea.

În timpul dezbaterii, Andrei Năstase a fost întrerupt de mai multe ori de către un grup de cetăţeni, despre care el a spus că a fost adus la întrunire. A fost nevoie de intervenţia poliţiei. 

Polemicile au continuat şi după finalizarea dezbaterilor. Dintr-un video postat pe Facebook se vede cum o femeie l-a luat la rost pe deputatul PD Sergiu Sîrbu. 

Dezbateri similare au avut loc la Edineţ, Bălţi, Comrat, Cahul şi Anenii Noi. Discuţiile au fost organizate de Asociaţia Promo-LEX şi au avut drept scop informarea cetăţenilor în legătură cu proiectul de modificare a sistemului electoral.

Menţionăm că întrunirile anterioare s-au lăsat cu scandal după multiple acuzaţii din partea unor participanţi precum că unii oameni, inclusiv angajaţi ai întreprinderilor de stat, au fost aduşi în mod organizat la întâlniri. În unele cazuri, câtorva cetăţeni care spuneau că vin din partea anumitor ONG-uri li s-a reproşat că reprezintă, de fapt, un partid.