„Vreau să spun că am fost şi eu printre cei care de la bun început am zis că actualul sistem proporţional poate fi perfecţionat şi anume să se facă în aşa fel încât alegătorul să voteze nu numai partidul, dar şi o anumită persoană concretă. Atunci intrarea deputaţilor în Parlament va depinde nu de liderul de partid, dar de preferinţele electoratului. Acest sistem este folosit în Estonia şi în alte state, este cel mai bun şi cred că e un sistem optim în situaţia noastră”, a declarat Nicolae Negru, pentru oficial.md.

În context, analistul politic a menţionat că iniţiativa de a introduce votul preferenţial ar reprezenta „o ameliorare a situaţiei Republicii Moldova, însă acest vot nu ar ajunge ca şi compromis pentru actuala guvernare”.

„Eu sunt de părerea că ar fi o îmbunătăţire substanţială a sistemului şi am putea zice că ar putea întruni aspectele pozitive atât ale sistemului uninominal, cât şi proporţional. Dacă ar fi fost o soluţie de compromis, cred că ar fi mers de la bun început pe această soluţie. Dacă s-ar fi dorit, cred că era normal să se pornească de la perfecţionarea sistemului electoral actual, dar nu s-a dorit şi nu văd cum ar fi o soluţie de compromis”, a mai spus analistul.