„Guvernarea în mod fariseic anunţă dezbateri privind modificarea sistemului electoral. Pentru ce, dacă timp de două săptămâni noi am avut dezbateri organizate de Promo-LEX, atât în regiunile ţării, cât şi la radio? A fost o platformă neutră de discuţii. N-ar strica de desfăşurat astfel de confruntări verbale şi la Moldova 1 în vederea informării mai ample a cetăţenilor”, a scris Alexandru Slusari pe pagina sa de Facebook.

Vicepreşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr spune că aceste discuţii vor fi mimate aşa cum au fost mimate şi dezbaterile privind votul uninominal.

„Regimul lui Plahotniuc propune mimarea dezbaterilor după modelul care s-a aplicat în cazul sistemului uninominal. Să vină 40 experţi şi jurnalişti alimentaţi la Nobil şi cu o mică diferenţă în cuvinte să cânte osanale sistemului electoral, care devine un stingător de foc pentru stăpânul lor, la care arde totul sub aspectul politic şi penal. În aşa mod, propaganda holdingurilor Plahosocialiştilor va arăta „consensul larg” în societatea dezbinată. Ultimele dezbateri, organizate relativ echidistant, au demonstrat că minimum jumătate din societate nu susţine schimbarea regulilor electorale. Cei veniţi pentru a sprijini aventura Plahotniuc-Dodon (în mare parte mobilizaţi forţat) au fost manipulaţi şi minţiţi de mass-media social-democrată. După dezbateri, mulţi dintre ei au ieşit cu altă părere”, a adăugat Alexandru Slusari.

În context, vicepreşedintele Platformei DA spune că guvernarea ar trebui să organizeze dezbateri în legătură cu problemele reale ale cetăţenilor şi anume legea care pune pe umerii cetăţenilor miliardul furat, dar şi majorarea vârstei de pensionare.

„Vreau să atenţionez că de aproape jumătate de an societatea este cuprinsă doar de această problemă artificială - cum de salvat regimul oligarhic din ţara noastră. Eu aş prefera să particip la dezbateri despre ridicarea vârstei de pensionare fără majorarea de 37 la sută a pensiilor, despre modalitatea anulării legii care impune poporul să achite miliardele furate, despre publicarea raportului Kroll 2 şi tragerea la răspundere a tuturor persoanelor implicate în furtul bancar, despre justificarea majorării drastice a amenzilor şi tarifelor pentru serviciile medicale, despre confiscarea extinsă a averilor dobândite ilicit, despre combaterea economiei tenebre şi corupţiei mari, despre reforma reala a justiţiei şi despre multe alte lucruri, care interesează pe 99 la sută din cetăţeni”, a mai adăugat Alexandru Slusari.

Amintim că Asociaţia Promo-LEX a organizat mai multe discuţii care au avut drept scop informarea cetăţenilor în legătură cu proiectul de modificare a sistemului electoral. Asemenea dezbateri au mai avut loc la Edineţ, Comrat, Bălţi, Cahul, Anenii Noi şi Ungheni.

Mai menţionăm că trecerea la sistemul mixt a fost votată în primă lectură de către deputaţii PD, PSRM şi cei din grupul Leancă, încălcând normele procedurale. Proiectul a stârnit nemulţumirea societăţii civile, care a organizat mai multe proteste.