„Esenţial este că se propune sistemul proporţional cu liste deschise, în care cetăţeanul alege partidul, iar ulterior – ordinea deputaţilor propuşi în listă. Deci, este o modalitate bună de a responsabiliza politicienii şi vine întru perfecţionarea sistemului actual. Astfel, reprezintă o variantă care nu s-a plasat în discuţie, dar trebuia introdusă în dezbaterile organizate de guvernare. S-a propus în sfârşit acest vot, pentru că experţii de mult vorbeau de acesta. Iată că acest vot a fost făcut public de o formaţiune politică şi acum guvernarea va face un lucru prost dacă va evita să dezbată această variantă. Ştim că guvernarea vrea să ajungă la varianta sa, care-i va permite să se menţină la conducere. Această propunere cu privire la votul preferenţial trebuie pusă în dezbateri, exact cu aceleaşi drepturi ca şi celelalte două”, a declarat Victor Ciobanu pentru Tribuna.md.

Analistul politic a adăugat că votul preferenţial ar putea fi o soluţie de compromis în contextul discuţiilor despre schimbarea sistemului electoral, dar s-a arătat sceptic în privinţa deschiderii celor de la guvernare faţă de propunerea opoziţiei.

„Ar fi un compromis rezonabil, doar că ştim comportamentul guvernării care ignoră absolut tot ce vine din partea opoziţiei. Ei preferă să meargă doar pe variantele pe care le zămislesc în laboratoarele proprii. Cu siguranţă acest sistem nu va fi agreat de PD, pentru că mai întâi merge partidul cu tot cu lider. Această variantă este una rezonabilă pentru Republica Moldova şi ar putea ajuta la îmbunătăţirea sistemului de vot actual”, a mai spus Victor Ciobanu.

Precizăm că Platforma Demnitate şi Adevăr a prezentat ieri un plan de acţiuni menit să îmbunăţească sistemul electoral actual. Formaţiunea a propus introducerea votului preferenţial în Republica Moldova. Astfel fiecare alegător va putea vota atât partidul său favorit, cât şi candidatul preferat din listă. Ordinea finală a listei deputaţilor aleşi depinde strict de opţiunea alegatorilor şi numărul de voturi acordate pentru fiecare candidat, indiferent de lista iniţială, înregistrată la CEC.

Printre iniţiativele prezentate se numără majorarea cotei obligatorii pentru femei până la cel puţin jumătate din locurile listelor de partid pentru alegerile parlamentare, înăsprirea semnificativă a sancţiunilor pentru fraudele electorale. Alte măsuri importante ţin de depolitizarea instituţiilor statului, în primul rând a Comisiei Electorale Centrale.

Platforma Demnitate şi Adevăr mai propune sancţionarea propagandei, inclusiv în perioada campaniei electorale şi interzicerea publicităţii comerciale electorale la toţi radiodifuzorii, precum şi a bannerelor electorale, acordarea timpului egal şi gratuit de antenă pentru publicitatea electorală la televiziunea şi radioul naţional.