Reprezentantul Stângii Europene Unite, deputatul Andrej Hunko, l-a întrebat pe Filip dacă acesta vrea să fie Premierul unei ţări unei există deţinuţi politici.

”Ştiţi că Grigore Petrenco a fost membru al APCE, ulterior – membrul de onoare al APCE, iar în ultimii ani el a fost persecutat pentru protestul paşnic împotriva oligarhizării ţării. Poimâine el ar putea fi condamnat la 4,5 ani de închisoare. Noi considerăm că el este deţinut politcic. Ce credeţi Dvs în acest sens? Vreti să fiţi Premierul unei ţări unde există deţinuţi politici?”, a întrebat Hunko, scrie moldnews.md.

În replică, Premierul Filip, a declarat că în Republica Moldova nu există aşa noţiuni.

”Eu nu pot să confirm statului lui de deţinut politic. În Republica Moldova nu se vorbeşte în aşa termeni, de deţinuţi politici, nu se percepe aşa, fie ca este vorba despre Petrenco sau despre altcineva. Nu cunosc detaliile acestui dosar. Acestea sunt doar câteva dosare din cele peste 220 de mii existente în sistemul nostru”, a spus Filip în faţa deputaţilor APCE.

De menţionat că procurorii au cerut în cadrul şedinţei de judecată din 23 iunie o pedeapsă de 4 ani şi şase luni de închisoare pentru fostul deputat Grigore Petrenco pentru participarea la protestul antioligarhic din 6 septembrie 2015, în faţa Procuraturii Generale. Pentru ceilalţi participanţi la protest din aşa-numitul ”grup Petrenco”, procurorii au cerut câte trei ani de închisoare. Următoarea şedinţă de judecată este planificată pentru data de 28 iunie.

Membrii ”grupului Petrenco” au fost recunoscuţi drept ”deţinuţi politici” în raportul Departamentului de Stat al SUA privind respectarea drepturilor omului, de reprezentanţii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei şi de către Guvernul federal al Germaniei.