„Plahotniuc şi Dodon au deja circumscripţiile desenate încă din februarie. Problema este că ei nu arată aceste circumscripţii. Le-au desenat aşa încât ei să poată accede în Parlamentul următor, fără ca partidele de opoziţie să poată avea mari pretenţii. Deci totul rămâne la discreţia lor”, a declarat Andrei Năstase.

„Nu este nevoie să faci tot felul de circumscripţii aşa cum vor cei de la guvernare. Potrivit proiectului nostru, vorbim despre o singură circumscripţie electorală”, a adăugat preşedintele Platformei DA care a prezentat astăzi un set de propuneri privind îmbunătăţirea actualului sistem electoral.

Măsurile care se vor regăsi în curând într-un proiect de lege au menirea de a curăţa listele partidelor, a adăugat Andrei Năstase.

„Plahotniuc şi Dodon ar trebui întâi de toate să se preocupe de listele lor de partid şi apoi să se preocupe de listele partidelor din opoziţie care nu au fost niciodată la guvernare. Platforma DA este unicul partid care nu a avut niciodată participare nici în actul administrativ, nici în actul politic. Să se preocupe de curţile lor să vadă ce se întâmplă cu „borsetcele” ce acolo, cu cei care i-a atras în partid prin mijloace neortodoxe, prin corupere, prin fraudă, prin ameninţări. Noi prin ceea ce propunem vrem să curăţim rândurile într-o asemenea manieră ca în viitorul Parlament să nu mai ajungă Ţuţu, Botnaru, Damir, etc. Este nevoie de o curăţenie reală şi nu una mimată”, a adăugat Andrei Năstase.

Proiectul Platformei DA prevede votul preferenţial în Parlament, atunci când alegătorul votează atât partidul politic, cât şi ordinea candidaţilor în lista propusă de acesta, rasigurarea unor cote de reprezentare în Parlament a Diasporei, a candidaţilor tineri şi a femeilor, depolitizarea CEC şi CCA, etc.