„Consider drept o mare pierdere nevalorificarea creditului polonez de către R. Moldova. A fost o şansă reală pentru modernizarea agriculturii moldoveneşti şi pentru consolidarea colaborării economice dintre Polonia şi R. Moldova. Păcat. Cred că au fost mai multe cauze care au împiedicat cetăţenii R. Moldova să beneficieze de acest instrument real. La început, a fost vorba de instabilitatea politică de la Chişinău. Când a fost elaborat mecanismul de acceptare a proiectelor, lucrurile au început să se mişte relativ bine. Câteva proiecte cu o valoare totală de 10 milioane de euro au ajuns la o procedură destul de avansată, dar, din păcate, din câte ştiu, nu s-a atins demararea proiectelor din cauza lipsei de acceptare finală de către partea moldovenească. Dacă Chişinăul va găsi o formulă de finalizare a acestor contracte, cred că va fi posibilă contractarea unui nou credit, de data aceasta, de doar 50 milioane de euro”, a menţionat Excelenţa Sa.

Diplomatul polonez a atras atenţia autorităţilor de la Chişinău că nu trebuie să fie interesate doar de metodele prin care obţină banii externi, dar şi să utilizeze eficient aceste fonduri.

„Noi am atras atenţia că numai astfel se poate construi o legătură autentică între guvernanţi şi societate. Iar încrederea este necesară pentru a promova reformele. Sunt necesare reforme fără de care nu se poate realiza modernizarea ţării şi democratizarea profundă a sistemului politic. Polonia a fost percepută deseori de către guvernarea de la Chişinău ca bun exemplu al transformării, ca cel mai bun exemplu de urmat. Dar, din păcate, o anumită parte a clasei politice a tratat experienţa noastră selectiv. Nu te poţi interesa doar cum să obţii mijloace pentru dezvoltare, ci trebuie asigurată o asemenea întrebuinţare încât să fie atins scopul la maximum, adică transformarea”, a spus Artur Michalski.

Ambasadorul polonez a adăugat că furtul banilor din sistemul bancar la o asemenea scară„ a afectat autoritatea elitei politice guvernante nu numai faţă de propria societate, dar şi faţă de partenerii de dezvoltare din străinătate, din care face parte de asemenea şi Polonia”.

„Însă aceasta nu înseamnă că vă întoarcem spatele. Suntem interesaţi în continuare de colaborare şi susţinerea procesului de modernizare a R. Moldova. Suntem interesaţi de drumul de reforme al Chişinăului menit să apropie RM de comunitatea naţiunilor europene. Trebuie să subliniez că nu depinde de noi succesul transformării R. Moldova, ci exclusiv de moldoveni”, a menţionat Artur Michalski.

Găsiţi în Jurnal de Chişinău interviul integral oferit de ambasadorul Poloniei la Chişinău.