Andrei Năstase a avut discuţii pragmatice cu cei prezenţi în privinţa colaborării viitoare dintre PNL şi Platforma Demnitate şi Adevăr, informează un comunicat de presă al formaţiunii.

În cadrul discuţiilor, Andrei Năstase l-a informat de liderul liberal despre situaţia social-politică din Republica Moldova, „despre modul în care o grupare oligarhică şi mafiotă a capturat statul Republica Moldova, instituţiile de drept şi de reglementare”,

Un subiect aparte a constituit „tentativa guvernării cleptocratice de la Chişinău de a schimba sistemul electoral actual pe unul mixt, în pofida avizului negativ al Comisiei de la Veneţia şi a declaraţiilor tranşante ale liderilor comunitari”.
 
„Unica soluţie a binomului Plahotniuc-Dodon de a se menţine la putere şi a se salva de răspundere politică şi penală pentru situaţia în care au dus Republica Moldova rezidă în schimbarea regulilor de joc şi eliminarea din acesta a partidelor pro-europene de opoziţie, în primul rând a Platformei Demnitate şi Adevăr”, a declarat Andrei Năstase.

La rândul său, Ludovic Orban a accentuat faptul că guvernarea de la Chişinău trebuie să ţină cont de toate recomandările Comisiei de la Veneţia care relevă că la ora actuală schimbarea sistemului electoral nu este recomandată. Vocea experţilor europeni trebuie nu doar auzită, ci şi implementată.

Cei doi lideri au abordat şi problema relaţiilor dintre România şi Republica Moldova nu doar la nivel de guverne, ci şi la nivel de partide de opoziţie, de societate civilă, de mass-media. 

„Am observat că de multe ori conducerea de vârf a României este dezinformată, că nu există o comunicare suficientă şi veridică pentru a preveni asemenea derapaje. Actuala guvernare de la Chişinău este implicată în furtul miliardului de la cetăţeni, în hărţuirea opoziţiei şi intimidarea cetăţenilor activi. Opoziţia antioligarhică este pregătită pentru a prelua puterea şi a guverna eficient Republica Moldova”, a declarat Andrei Năstase.

Preşedinţii celor două partide au convenit să instituie o comunicare permanentă şi eficientă privind situaţia social-politică din România şi Republica Moldova.