Reacţia începe să se propage în lanţ şi tot mai multe instituţii ale UE, principalul partener extern al Republicii Moldova, cer acelaşi lucru guvernării de la Chişinău şi anume să renunţe la proiectul votului mixt pe care s-a înţeles cu partidul prorus PSRM. Limbajul diplomatic folosit poate fi tradus ca o avertizare a guvernanţilor de la Chişinău să nu se aventureze într-o astfel de iniţiativă de schimbare a actualului sistem de vot, scrie evzmd.

Mai important de atât este faptul că acele instituţii ale UE sunt şi cele care gestionează fondurile de susţinere economică a R. Moldova şi funcţionarea statului de drept şi al democraţiei.

Limbaj diplomatic dur

Ultima instituţie care a intrat într-o astfel de logică de avertizare este diplomaţia europeană, mai precis a Serviciului European de Acţiune Externă (SEAE), parte a Comisiei Europene, care a luat poziţie pe acest subiect, imediat după avizul Comisiei de la Veneţia.

„Pentru aceste îngrijorări şi luând în considerare lipsa de consens privind această iniţiativă legislativă, suntem de acord cu opinia Comisiei de la Veneţia şi a Biroul pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului din cadrul OSCE cum că „astfel de schimbări fundamentale, în acelaşi timp o prerogativă a fiecărei ţări, nu este recomandată în momentul de faţă”, scrie diplomaţia europeană pe pagina sa oficială.

Mesajul este şi mai puternic în paragraful următor al comunicatului de presă: „Revizuirea propusă, dacă este adoptată de Parlament, şi implementarea sa practică, va fi evaluată în lumina obligaţiilor Republicii Moldova ca stat membru al Consiliului Europei. Ne amintim că democraţia şi statului de drept sunt de asemenea miezul Acordului de Asociere pe care le îl avem”.

„În acest spirit, ne aşteptăm ca autorităţile din Republica Moldova să respecte autoritatea Comisiei de la Veneţia şi încurajăm Republica Moldova să urmărească şi să-şi aprofundeze cooperarea cu Consiliul Europei şi instituţiile sale, răspunzând tuturor îngrijorărilor şi recomandărilor sale (recte Comisia de la Veneţia -n.r.)”, se precizează la final”, conchide diplomaţia europeană comunicatul său de presă.