„Cei care ţin acest stat în captivitate se tem de alegeri, deoarece sistemul actual proporţional, cu toate deficienţele lui, presupune că partidul se identifică cu liderul. Liderul PD este Plahotniuc, cu un antiraiting care sparge podul. Pentru a camufla eşecul la alegerile parlamentare şi să nu ajungă în situaţia lui Marian Lupu când l-au retras din cursă, se trişează, se încearcă schimbarea sistemului electoral”, a menţionat Oazu Nantoi.

Analistul politic susţine că recomandările Comisiei de la Veneţia sunt foarte explicite.

„Săptămâna trecută 4 ONG-uri au prezentat un studiu care arată că noi trăim într-un stat captiv. Cei care iniţiază această idee de schimbare a sistemului electoral doresc ca statul să fie menţinut în captivitate, cei care se opun, doresc ca prin alegeri, pe cale paşnică, să fie ruptă această captivitate. Comisia de la Veneţia şi-a prezentat avizul, nu sunt deciziile unei instanţe de judecată, sunt recomandări. Dar recomandările sunt foarte explicite”, a precizat fostul politician.

Invitatul consideră că schimbarea sistemului electoral este o manipulare cinică.

„Ei ne spun că este voinţa poporului, dar poporul i-a votat la 30 noiembrie 2014 pentru a schimba sistemul electoral? Ei asta au promis? Este o manipulare cinică şi dacă acest proces nu va fi oprit de către cetăţeni în parteneriat cu cei care înţeleg ce se întâmplă în R. Moldova, noi vom face un pas ireversibil pentru generaţia mea spre un regim banditesc autoritar”, a conchis analistul.