Potrivit Comisiei de la Veneţia, proiectul trezeşte mai multe îngrijorări semnificative în ceea ce priveşte riscul ca parlamentarii aleşi în circumscripţii să fie influenţaţi de interese din lumea businessului sau de alţi actori care îşi urmăresc propriile interese.

Totodată, există riscul de exercitare a influenţelor politice asupra activităţii Comisie Electorale Centrale, iar proiectul propune criterii vagi privind constituirea circumscripţiilor în Transnistria şi peste hotare.

„Având în vedere aceste îngrijorări, dar şi lipsa de consens asupra acestei probleme polarizante, o astfel de schimbare fundamentală, chiar dacă este o prerogativă suverană a ţării, nu este recomandabilă în prezent”, se spune în opinia Comisiei de la Veneţia.

Mai mult, experţii internaţionali atrag atenţia că proiectul nu se referă la recomandările anterioare legate de reglementarea şi supravegherea activităţii partidelor politice şi a finanţării campaniilor electorale.

În plus, deşi nu este inclus în proiectul de lege fuzionat, Comisia de la Veneţia subliniază că prevederile privind retragerea mandatului deputaţilor, în conformitate cu proiectul privind uninominalulul, propus de PD, contravin Constituţiei şi nu sunt în concordanţă cu prevederile internaţionale.

În avizul Comisiei de la Veneţia este pomenită experienţa României care a renunţat la sistemul mixt, dar şi cea a Ucrainei, acolo unde „un număr de candidaţi independenţi sunt legaţi de oamenii de afaceri bogaţi, care susţin partidele politice din punct de vedere financiar”.

Experţii spun că obiectivele menţionate în raportul explicativ al proiectului PD-PSRM sunt realizabile şi prin alte căi, de exemplu, în actualul sistem electoral proporţionall, prin circumscripţiile electorale sau votul preferenţial.

„Astfel de măsuri pot contribui la apropierea alegătorilor de aleşii lor în actualul sistem proporţional, fără a risca cu îngrijorările serioase menţionate mai sus în cadrul unui sistem mixt, care depăşesc cu mult posibilele efecte pozitive”, se spune în avizul Comisiei de la Veneţia.

Mai mult, în ciuda „majorităţii largi” din Parlament cu care se laudă actuala guvernare, dar şi a miilor de semnături în favoarea schimbării sistemului electoral, pe care PD pretinde că le-a colectat, în aviz se spune că „delegaţia Comisiei de la Veneţia a găsit puţine dovezi ale unui larg consens cu privire la schimbarea de la un sistem proporţional la un sistem mixt”.

Totodată, se atrage atenţia asupra faptului că proiectului PD-PSRM a fost introdus în grabă pe agenda Parlamentului, în lipsa unor consultări şi dezbateri largi în societate.