Este declaraţia liderului Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, care se adresează oficialilor europeni cu mesajul să nu încurajeze regimul Plahotniuc-Dodon.

„Europeni, Plahotniuc sfidează bunul simţ. El vă crede proşti, consideră că nu ştiţi că el e beneficiarul miliardelor furate, inclusiv din fonduri occidentale sau al spălătoriei mafiei reuşeşti. Tot el l-a făcut pe Dodon preşedinte, ca să mulţumească Kremlinul. Dar voi nu sunteţi nici proşti şi nici naivi. Doar că nu vreţi să jucaţi după regulile lui, aşa-zis geopolitice. Pentru că întâlnirea oficialilor europeni cu acest individ, încurajarea lui ar înseamna susţinerea drumului Moldovei spre dictatură şi nesocotirea alianţei nocive Plahotniuc-Dodon. Ar fi o lovitură foarte dură dată vectorului european al ţării”, scrie Andrei Năstase, pe pagina sa de facebook.

„Comisia de la Veneţia şi-a scris verdictul. Să-l apărăm împreună”, a conchis liderul Platformei DA.

Precizăm că astăzi Comisia de la Veneţia a publicat avizul integral asupra proiectului de modificare a sistemului electoral din Republica Moldova, promovat de PD şi PSRM. Avizul este unul negativ şi punctează mai multe deficienţe în ceea ce priveşte reforma electorală propusă de actuala guvernare, printre care lipsa unui consens larg. Potrivit Comisiei de la Veneţia, proiectul trezeşte mai multe îngrijorări semnificative în ceea ce priveşte riscul ca parlamentarii aleşi în circumscripţii să fie influenţaţi de interese din lumea businessului sau de alţi actori care îşi urmăresc propriile interese.

Totodată, există riscul de exercitare a influenţelor politice asupra activităţii Comisie Electorale Centrale, iar proiectul propune criterii vagi privind constituirea circumscripţiilor în Transnistria şi peste hotare. „Având în vedere aceste îngrijorări, dar şi lipsa de consens asupra acestei probleme polarizante, o astfel de schimbare fundamentală, chiar dacă este o prerogativă suverană a ţării, nu este recomandabilă în prezent”, se spune în opinia Comisiei de la Veneţia.