Potrivit experţilor, prin trecerea de la sistemul proporţional (alegeri pe liste de partid) la sistemul electoral mixt se urmăreşte rămânerea la putere, prin corupţie politică, a grupării oligarhice care controlează în prezent puterea - politicieni detestaţi care, prin corupţie şi proastă guvernare, au discreditat valorile europene în Republica Moldova, generând „votul de protest” ce avantajează forţele pro-ruse.

Oficial, socialiştii şi democraţii se declară oponenţi politici. În realitate, potrivit analiştilor politici, aceştia colaborează, îşi coordonează acţiunile şi atacă în mod concertat forţele politice anti-sistem.

Dodon şi democraţii, de aceeaşi parte a baricadei 

Un document neoficial emis în ajun de Comisia de la Veneţia şi citat de Reuters indică asupra „inoportunităţii modificării sistemului electoral în Republica Moldova”, precum şi despre pericolul că, în cazul trecerii la sistemul electoral mixt, „există riscul ca membrii Parlamentului, aleşi în circumscripţii uninominale, să fie influenţaţi de interese de afaceri, iar Comisia Electorală Centrală să fie supusă influenţei politice în timpul implementării reformei”.

Vădit deranjaţi de aceste aprecieri prealabile, liderii democraţi şi socialişti de la Chişinău au sugerat că ar putea neglija recomandările Comisiei de la Veneţia. Potrivit lor, un eventual aviz negativ asupra proiectului privind sistemul electoral mixt ar însemna o imixtiune în treburile suverane ale statului din partea Comisiei de la Veneţia: „Comisia poate oferi o expertiză tehnică şi juridică asupra proiectelor de legi şi nu se poate expune asupra oportunităţii schimbării sistemului electoral. Coaliţia majoritară va accepta doar unele recomandări tehnice, dar nu va accepta să se intervină în opţiunea suverană a ţării”, a menţionat preşedintele Parlamentului de la Chişinău, democratul Andrian Candu. Iar naşul şi şeful său de partid, oligarhul Vlad Plahotniuc, a spus că „guvernarea va merge mai departe în demersul său de schimbare a sistemului electoral”: „Se insistă că ar urma să fie emis un aviz (al Comisiei de la Veneţia – n.n.), când de fapt, ar urma o serie de recomandări”, a comentat liderul PDM.

„Vor să conserve sistemul oligarhic pe care l-au clădit. Ne mişcăm spre dictatură!”, a atenţionat principalul lider al opoziţiei pro-europene, Maia Sandu.

La rândul său, preşedintele pro-rus, Igor Dodon, a spus că socialiştii vor vota în Parlament proiectul de lege privind schimbarea sistemului electoral şi nu vor ţine cont de ceea ce vor spune partenerii şi experţii europeni, deoarece „Republica Moldova este stat suveran”. Asta deşi atunci când a lansat iniţiativa privind trecerea la sistemul mixt, Dodon a spus că „dacă avizul Comisiei de la Veneţia va fi negativ, vom rămâne la sistemul proporţional”.

„Nu mă interesează ce vor spune europenii sau alţii. Pentru preşedintele Republicii Moldova au votat cetăţenii, nu ambasadorul SUA, UE sau experţii de la Veneţia. (…) Vineri va fi aprobat avizul Comisiei. Vedem care va fi decizia, ce poate fi acceptat, ce nu poate fi acceptat. Dar categoric nu poate fi vorba despre dictarea unei poziţii din afara ţării. (…) Un expert străin nu poate da indicaţii ce să facem în interiorul ţării”, a menţionat Igor Dodon după ce a aflat de raportul prealabil al Comisiei de la Veneţia.

Argument halucinant

Mulţi la Chişinău sunt nedumeriţi de insistenţa cu care Igor Dodon promovează trecerea la sistemul mixt, deoarece sondajele arată că, pe fondul discreditării partidelor pro-europene aflate la guvernare, PSRM ar fi chiar favorizat de sistemul proporţional în vigoare - socialiştii pro-ruşi ar obţine aproximativ 52 de mandate în viitorul Parlament. În cadrul unei emisiuni la un post de televiziune care îl deserveşte, el a invocat, în acest sens, un argument mai mult decât ingenios. Dodon a spus că optează în continuare pentru sistemul mixt, deoarece „cu sistemul actual, Departamentul de Stat al SUA va obliga Partidul Democrat (al oligarhului Plahotniuc), Partidul Acţiune şi Solidaritate (al Maiei Sandu) şi Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr (al lui Andrei Năstase) să coalizeze în viitorul parlament împotriva PSRM”: „Se va termina cu aceea că socialiştii vor primi 45-48 de mandate, iar PDM, Maia Sandu, Năstase, împreună vor lua 52-53 de mandate şi ei vor merge împreună”, a prezis Dodon.

S-au dus „să lucreze” şi „să convingă” Comisia de la Veneţia

O delegaţie a Parlamentului Republicii Moldova se află deja la Veneţia. Din aceasta fac parte democraţii Andrian Candu şi Sergiu Sîrbu, socialistul Vasile Bolea şi popular-europeanul Valeriu Ghileţchi, precum şi ministrul Justiţiei, Vladimir Cebotari, şi consilierul prezidenţial, Maxim Lebendinschi. După apariţia în presă a detaliilor din raportul preliminar al Comisiei de la Veneţia, Andrian Candu declara că în perioada care a mai rămas până la avizul oficial al Comisiei, autorităţile moldovene „vor lucra alături de partenerii internaţionali şi de Comisia de la Veneţia pentru a obţine un consens privind schimbarea sistemului electoral”.

Joi, delegaţia moldovenească a avut o discuţie preliminară cu conducerea Comisiei de la Veneţia, cu experţii şi cu reprezentanţii OSCE, iar la finalul acesteia Valeriu Ghileţchi a declarat pentru deschide.md că „reieşind din pulsul discuţiei şi interesul pe care l-au avut experţii faţă de aspectele abordate, Comisia şi-ar putea reformula recomandările iniţiale (cele la care a făcut referire agenţia „Reuters” – n.n.) în privinţa sistemului mixt”.

Diaspora va protesta în faţa sediului Comisiei de la Veneţia

Reprezentanţii diasporei moldoveneşti din Italia se mobilizează pe reţelele de socializare pentru o acţiune de protest la sediul Comisiei de la Veneţia. Manifestaţia este preconizată pentru vineri dimineaţă.

Potrivit Art. 4 din Constituţia Republicii Moldova, „dacă există neconcordanţe între pactele şi tratatele privitoare la drepturile fundamentale ale omului la care Republica Moldova este parte şi legile ei interne, prioritate au reglementările internaţionale”. Dreptul la vot face parte din lista drepturilor omului.