Consiliul Societăţii Civile de pe lângă Preşedinţia Republicii Moldova a fost instituit prin decretul lui Igor Dodon. Structura urmează să aibă 13 comisii de profil, compuse în total din 130 de membri, care abia vor fi selectaţi.
Deşi Igor Dodon susţine că a fost asaltat de doritori de a face parte din consiliu, reprezentanţii unor organizaţii nonguvernamentale spun că nici nu au auzit despre acest lucru. Alţi reprezentanţi ai societăţii civile pun la îndoială eficienţa acestui consiliu, în condiţiile în care nici până acum instituţia prezidenţială nu s-a arătat dispusă să răspundă la unele recomandări ale ONG-iştilor.

Iată de ce, membrii societăţii civile îi recomandă şefului statului să se preocupe de problemele reale ale ţării.

Anterior, mass-media controlată de către oligarhul Vladimir Plahotniuc a publicat o listă cu peste 50 de ONG-uri care ar susţine iniţiativa PD de schimbare a sistemului electoral. Asta în timp ce o bună parte a societăţii civile critica vehement proiectul. Jurnaliştii portalului Report.md au verificat aceste asociaţii obşteşti care pledau pentru reforma electorală şi au constatat că multe dintre ele au fost fondate şi sunt administrate de fruntaşi ai partidului, de rudele acestora sau de persoane şantajabile.