„PNL urmăreşte cu mult interes dezbaterea din Republica Moldova referitoare la schimbarea sistemului electoral, îndeosebi poziţionările actorilor politici şi ale societăţii civile. Sprijinim fără rezerve poziţia adoptată de partidele politice europene PPE şi ALDE care s-au exprimat categoric împotriva introducerii unui sistem majoritar pur. Un asemenea sistem electoral ar face ca mai multe partide politice democratice să nu mai aibă reprezentare în Parlament, fiind îngrădit astfel pluralismul politic atât de necesar în orice societate, mai ales într-o ţară precum Republica Moldova”, se arată într-un comunicat al PNL.

„Sistemul de vot mixt care îmbină aspectele pozitive ale reprezentării proporţionale (reprezentare cât mai largă a opţiunilor electorale) şi ale sistemului majoritar (guvernări stabile) poate constitui o opţiune doar cu condiţia să existe o dezbatere reală, cu prezentarea avantajelor şi dezavantajelor fiecărui sistem electoral”, atenţionează PNL din România.

Potrivit formaţiunii politice de la Bucureşti, pentru alegerea cetăţenilor din diasporă, la fel ca şi în cazul celor care locuiesc pe teritoriul Republicii Moldova, ar trebui să existe o normă de reprezentare unitară, pentru a se respecta principiul constituţional al egalităţii în drepturi a tuturor cetăţenilor, cu referire la dreptul de a alege.

„Reprezentarea celor care au domiciliul în Transnistria şi care au cetăţenia Republicii Moldova nu poate fi rezolvată decât odată cu formularea şi acceptarea unei soluţii viabile pentru conflictul din Transnistria. În absenţa unei astfel de soluţii, propunerea din proiectul de lege nu ar face decât să prelungească starea de neîncredere a părţilor din acest conflict îngheţat. A acorda reprezentare în Parlamentul Republicii Moldova unor persoane care mai deţin doar formal cetăţenia acestui stat ar însemna temeiul unui Parlament care ar fi parţial lipsit de reprezentativitate”, se mai spune în comunicat.

Precizăm că, săptămâna trecută, preşedintele Partidului Popular European (PPE), Joseph Daul, şi preşedintele Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE), Hans Van Baalen, au lansat o declaraţie comună în legătură cu propunerea Partidului Democrat privind schimbarea sistemului electoral al Republicii Moldova. Astfel, oficialii au menţionat că iniţiativa PD nu reprezintă dorinţa cetăţenilor RM, dar interesul celor care vor să se menţină la putere cu orice preţ.

Totodată, Joseph Daul şi Hans Van Baalen au menţionat că dacă va fi implementată această schimbare, PPE şi ALDE vor cere suspendarea finanţării europene pentru Republica Moldova.