„În organizaţiile în care lucrez vorbim foarte mult cu persoane implicate în criminalitate, cu politicieni corupţi etc. Şi vorbim cu ei şi despre UE. Aceşti oameni văd UE ca pe o vacă de muls, de unde pot să fure mai mulţi bani. Însă chiar când ne uităm la investiţiile pe care le face UE în domeniul anti-corupţiei, în ţări precum Moldova sau Ucraina, vorbim de diferenţe de ordin de mărime foarte mare: sute de milioane contra miliarde. Şi aici este o mare, mare problemă, pentru că oricâţi bani ar investi UE în aceste ţări în programe anti-corupţie, dacă se permite în continuare spălarea de bani la nivelul la care se face acum - de exemplu, în Moldova s-au spălat în ultimii ani cel puţin 21 de miliarde de dolari, printr-o singură bancă, situată în Chişinău; aşadar vorbim de 21 de miliarde de dolari - în condiţiile în care PIB-ul Moldovei este de 8 miliarde de dolari, chiar mai puţin de-atât”, a declarat Paul Radu.

În acest context, co-fondatorul RISE menţionează că „oricât ai încerca să combaţi corupţia la Chişinău, vine un val dinspre est, un val de bani corupţi, care distruge tot, pentru că acei bani nu vor trece doar prin sistemul bancar, ci vor angrena corupţie în sistemul judiciar”.

„Avem judecători corupţi din Republica Moldova, care au contribuit la spălarea acelor bani. Va duce la generarea corupţiei în rândul poliţiei, a serviciilor secrete, şi, evident, în politică. De aceea, UE trebuie să facă mult mai mult decât să investească în Republica Moldova şi să acorde asistenţă. Toate lucrurile astea sunt bune. Dar ceea ce trebuie să facă este să îi oprească pe oligarhi şi pe hoţii de mare nivel să investească banii pe teritoriul UE”, a explicat el.

Totodată, Paul Radu a spus: „Crima organizată nu are frontiere. Nu putem vorbi de geopolitică când vorbim de crima organizată, care este transfrontalieră, şi are un singur interes: banul”.

„O grămadă din banii furaţi din Moldova ajung în proprietăţi din Statele Unite. Noi am descoperit multe astfel de cazuri. Nu e vorba doar de UE, ci de tot Occidentul, toate ţările dezvoltate unde există bani mulţi, şi există unităţi anti-corupţie puternice. Aici trebuie făcute câteva lucruri simple: trebuie declaraţi beneficiarii reali ai tuturor companiilor de pe teritoriul UE. În Austria, de pildă, îţi poţi înfiinţa o fundaţie privată, o aşa numită privat Stiftung, care îţi oferă acelaşi nivel de secretizarea ca un offshore pe care îl înfiinţezi în insulele Cayman. Avem pe teritoriul UE destule astfel de exemple”, a mai spus jurnalistul.

„Vedem că unii dintre cei mai puternici oligarhi din R.Moldova sunt implicaţi în spălări masive de bani, în achiziţii făcute în UE, nu sunt interesaţi de transparenţă. Din contră. Ei sunt oameni care folosesc interpuşi în afacerile lor, se folosesc de tot felul de firme de offshore create pe teritoriul UE. Or, oamenii ăştia au o influenţă foarte mare şi în politică şi în media din regiune. Sunt multe aparenţe. Sunt oameni care clamează că doresc ca ţara lor să intre în UE, dar, de fapt, prin tot ceea ce fac încearcă să oprească eforturile de integrare, pentru că le-ar dăuna afacerilor”, conchis Paul Radu.