Aceasta după ce vineri proiectele de legi privind sistemul uninominal (iniţiativă PDM) şi mixt (iniţiativă a preşedintelui Dodon, susţinută de deputaţii socialişti) au fost introduse subit pe agenda şedinţei plenare a Parlamentului. Joi, la Biroul Permanent al Parlamentului (care stabileşte agenda şedinţelor plenare), nici democraţii, nici socialiştii nu au cerut introducerea controversatelor proiecte pe agenda şedinţei de vineri.

„Pe furiş, pe ascuns… Nu s-a mers procedural, prin comisiile parlamentare. ..Balena uninominală a intrat în Parlament şi vine să ucidă democraţia în Moldova”, a declarat deputatul liberal Lilian Carp. Liberalii (parte a guvernării controlate de PDM) au părăsit sala de şedinţe a Parlamentului în semn de protest.

Analiştii politici cred că cele două proiecte vor fi comasate, iar în cele din urmă, datorită unui târg între PDM şi PSRM, Moldova se va alege cu un sistem electoral mixt. ONG-urile şi partidele de opoziţie îşi mobilizează urgent susţinătorii la proteste în faţa Parlamentului, pentru a bloca schimbarea actualului sistem electoral (pe liste de partid).

Mai mulţi reprezentanţi ai ONG-urilor din ţară au venit vineri în faţa Parlamentului după ce au aflat că cele două iniţiative au fost introduse pe furiş pe agendă, urmând să fie votate în prima lectură până în seară. La protest vin şi oameni simpli, care nu susţin schimbarea sistemului electoral şi care suspectează o înţelegere invizibilă dintre PSRM şi PDM de împărţire a sferelor de influenţă în politică, în perspectiva alegerilor parlamentare din 2018.

PPE şi ALDE vor cere ca toate finanţările europene pentru Moldova să fie oprite

Includerea celor două proiecte pe agenda şedinţei de vineri a Parlamentului a stârnit un val de critici la adresa şefului legislativului, Andrian Candu, finul oligarhului Vlad Plahotniuc (lider PDM). Candu a declarat în repetate rânduri, în ultimele zile, că iniţiativele privind schimbarea sistemului electoral nu vor intra în procedură parlamentară fără a fi avizate de Comisia de la Veneţia.

În perioada 9-11 mai, Republica Moldova urmează să fie vizitată de un grup de experţi ai Comisiei de la Veneţia tocmai pentru a discuta proiectele de lege cu privire la modificarea sistemului electoral.

Mai mulţi europarlamentari au criticat anterior iniţiativa lansată de oligarhul Plahotniuc privind trecerea la sistemul uninominal, iar săptămâna aceasta şi preşedintele Partidului Popular European (PPE), Joseph Daul, şi preşedintele Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE), Hans Van Baalen, au lansat o declaraţie comună în legătură cu iniţiativa Partidului Democrat din Moldova de trecere la sistemul electoral uninominal. Cei doi semnatari menţionează că în spatele iniţiativei democraţilor se ascunde dorinţa acestora de a se menţine la guvernare cu orice preţ: „PPE şi ALDE au luptat mereu pentru a reforma, democratiza şi a păstra Moldova pe parcursul său european. Vom continua să facem asta împreună cu toate acele forţe politice europene care împărtăşesc aceleaşi interese. Ne opunem vehement schimbărilor în sistemul electoral al Moldovei şi ne vom asigura că acest mesaj ajunge la toate instituţiile europene. Orice tentativă de a aduce o astfel de schimbare fără susţinerea completă a opoziţiei şi a societăţii civile va îndemna PPE şi ALDE să ceară ca toate finanţările europene să fie oprite”, se arată în declaraţia preşedinţilor PPE şi ALDE.

La rândul său, şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, a menţionat într-un interviu apărut vineri că în privinţa schimbării sistemului electoral e nevoie de un „consens popular”. „Noţiunea de consens politic (cu care operează PDM - n.n.) trebuie tratată cu atenţie. Trebuie să existe garanţia faptului că acest consens politic corespunde realităţilor din ţară”, a atenţionat Tapiola.

Opoziţia reia protestele

Liderul Partidului Liberal-Democrat (partid parlamentar de opoziţie), Viorel Ciubotaru, a spus că este stupefiat de ceea ce se întâmplă în Parlament. „În aceste clipe se pune capac democraţiei! Merg la Parlament şi invit pe toţi să protestăm împotriva acestei majorităţi antipopulare”, a menţionat Ciubotaru.

Lidera Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, de asemenea a îndemnat cetăţenii să iasă la proteste: „Cele mai sumbre aşteptări s-au adeverit. PD-ul forţează votarea în prima lectură a sistemului uninominal, prin aceasta arătând că îi este absolut indiferent de părerea partenerilor străini, care au sunat alarma cu privire la pericolul instaurării unei dictaturi, a ignorat Comisia de la Veneţia, fără a aştepta raportul sau vizita de documentare a membrilor acesteia, a sfidat apelurile repetate ale instituţiilor europene, ale partidelor de opoziţie şi ale societăţii civile”, a menţionat Maia Sandu. „PD vrea să ne pună în faţa faptului împlinit. Facem apel către societatea civilă, către forţele sănătoase ale societăţii să ne opunem şi să contracarăm acest act de batjocură. Doar împreună putem să oprim instaurarea dictaturii în Republica Moldova”, a adăugat lidera PAS.

La rândul său, liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, a chemat populaţia Republicii Moldova să se pregătească de proteste masive: „Pentru a salva ţara şi regiunea de dezmăţul regimului hibrid, bazat pe corupţie şi geopolitică, e nevoie ca eforturile noastre politice interne şi externe să fie susţinute de societate prin protest”. (…) „Ajustaţi-vă planurile de weekend. Să fim pregătiţi să demonstrăm că existăm!”, a îndemnat Năstase.

Conform ultimului sondaj de opinie, făcut public joi, 4 mai, realizat de „CBS-AXA” la comanda IDIS „Viitorul”, partidele care guvernează astăzi Republica Moldova (PDM şi PL) sunt cele mai detestate de către cetăţeni – 49,4% şi, respectiv, 45,3% din cetăţeni nu ar vota în nici un caz pentru aceste formaţiuni politice.

Parlamentul a aprobat controversatul proiect de lege privind schimbarea sistemului electoral prin introducerea votului uninominal. Iniţiativa democraţilor a întrunit 52 de voturi. Socialiştii, suspectaţi că ar fi intrat în combinaţii cu PDM, nu au votat şi au solicitat o pauză de 30 de minute înaintea votului asupra iniţiativei preşedintelui Igor Dodon privind trecerea la sistemul mixt. Democraţii au anunţat că proiectul va fi examinat în a doua lectură după avizul Comisiei de la Veneţia.

Şi proiectul socialiştilor privind instituirea unui sistem electoral mixt a fost votat în prima lectură. Proiectul propus de PSRM a fost votat cu 72 de voturi. Comuniştii au anunţat că „în Parlament se dă o lovitură de stat” şi au chemat cetăţenii la protest. Cele două iniţiative legislative controversate au fost votate inclusiv de deputaţii transfugi liberal-democraţi, cooptaţi în grupul populari-european al ex-premierului Iurie Leancă, lider PPE.