Oamenii sunt chemaţi să iasă în stradă după ce vineri, majoritatea parlamentară controlată de PD, împreună cu PSRM, au votat împreună pentru schimbarea sistemului electoral din Republica Moldova. În pofida tuturor criticilor din interiorul şi exteriorul ţării, în ciuda lipsei unui consens politic, proiectul PD cu privire la sistemul de vot uninominal a fost votat în prima lectură, iar ulterior comasat cu cel al socialiştilor care prevede adoptarea sistemului mixt.

„Parlamentul a încălcat toate regulile de procedură şi bunul-simţ. Cui îi pasă de respectarea regulilor, a statului de drept şi a democraţiei, veniţi la un flash-mob în faţa clădirii Parlamentului să solicităm retragerea proiectelor 123 şi 60 (uninominal şi mixt)”, este îndemnul societăţii civile.

Şi liderii opoziţiei antioligarhice, Andrei Năstase şi Maia Sandu, au chemat oamenii în stradă pentru a protesta faţă de acţiunile regimului.

„Îndemn susţinătorii Platformei DA şi toţi oamenii de bună credinţă, indiferent de opţiune politică, să se alăture acestui eveniment”, a menţionat liderul Platformei DA, Andrei Năstase.

„E de datoria noastră să ne apărăm ţara de cei care ne fură viitorul. Când un Parlament ilegitim şi compromis ia decizii anticetăţeneşti cu riscul instaurării unei dictaturi, noi avem datoria să apărăm democraţia şi statul de drept”, a spus şi preşedinta PAS, Maia Sandu.

Schimbarea sistemului electoral în unul mixt sau uninominal are anume acest scop - amnistierea lor politică, se spune în unul dintre mesajele lansate de internauţi.

„Ei vor să scape şi de această răspundere. Nici măcar preţul politic nu vor să plătească pentru crimele pe care le-au comis. Ei vor să îşi deseneze legile astfel, încât să rămână la putere până la nesfârşit. Asta este unica lor strategie de termen lung. Niciodată să nu dea puterea. Pentru că nu vor sta în simpla opoziţie, ci direct la puşcărie. Unicul lucru ce îl poate speria pe Plahotniuc suntem noi. Nu europenii, nu FMI, nu americanii, nu Comisia de la Veneţia. Noi. Prin insistenţa noastră. Noi trebuie să arătăm că nu acceptăm să fim trataţi ca o turmă. Şi asta nu va fi complicat”, se spune în mesajul publicat pe Facebook.

Redăm mai jos textul integral al acestul mesaj:

Politicienii trebuie să poarte răspundere pentru acţiunile lor, inclusiv răspundere politică. Cetăţeanul îi taxează la urne. Chiar şi atunci când interesele şi opiniile sale sunt ignorate, cetăţeanului îi rămâne această ultimă armă – odată în patru ani să meargă la vot, inclusiv pentru a-i pedepsi pe cei incompetenţi şi corupţi. Cu votul uninominal sau mixt ei încearcă să scape şi de această răspundere.

Timp de ani buni, în ţara noastră trei milioane de oameni lucrează din greu, pentru ca o mână de oameni sus să trăiască foarte bine. Trei milioane de oameni. În sărăcie. Numărând banii de pe o lună pe alta. Băgându-se în datorii ca să îşi plătească serviciile comunale. Tot asta, pentru ca plahotniucii să pape icre negre şi şampanie de 500 de euro, să aibă maşini de sute de mii de euro, să călătorească cu avioane private, să ducă aşa o viaţă, încât să nu trebuiască să numere banii.

Cum le intră icrele negre pe gât, vă întrebaţi? Cum de nu li se mişcă nimic în ei atunci când îşi urcă mutrele în maşini blindate, ştiind că pentru fiecare achiziţie a lor, sute de mii de pensionari, învăţători, studenţi, funcţionari, au pus mână de la mână? Reţeta e simplă. Ei nu se gândesc la oameni. Niciodată. Ei au uitat cine le este şeful. Ei au furat. Au furat mult. Ei au furat într-atât de mult, încât au distrus o ţară. Pe când în ţări vecine standardele de viaţă au crescut an de an, la noi oamenii fug din ţară, de sărăcie. De ei nu furau, din 2009 creşteam salariul minim peste zece mii de lei. Şi eu bag mâna în foc pentru această cifră.

Acum. Ei se tem de pedeapsă. Ei nu vor să plătească pentru crimele pe care le-au comis. Ei vor noi să uităm, iar ei să scape basma curată. Acum ei luptă pentru a supravieţui.

Au încercat să îşi voteze amnistia fiscală. Ca să nu fie întrebaţi niciodată de unde au furat banii pe care îi au. Pentru că vor să îşi scoată banii la suprafaţă. Au încercat să scape, pentru totdeauna, de răspunderea penală.
Au eşuat. Au renunţat la proiect la sfârşitul lui Februarie 2017.

Peste două săptămâni, în martie, Plahotniuc iese cu un alt fel de amnistie. Amnistia politică. Schimbarea sistemului electoral în unul mixt sau uninominal are anume acest scop. Amnistierea lor politică. Ei vor să scape şi de această răspundere. Nici măcar preţul politic nu vor să plătească pentru crimele pe care le-au comis. Ei vor să îşi deseneze legile astfel, încât să rămână la putere până la nesfârşit. Asta este unica lor strategie de termen lung. Niciodată să nu dea puterea. Pentru că nu vor sta în simpla opoziţie, ci direct la puşcărie. Şi ei simt asta.

Ştiind că nimeni nu îi vrea demult, ei nu vor să plece. Ei sunt într-atât de nesimţiţi. Asta este viziunea lor despre democraţie. Aşa văd ei valorile europene. Ei nu vor pleca singuri. Ei vor sta sus atâta timp, cât noi nu vom acţiona. Trebuie să îi dăm afară. Ne-au arătat de atâtea ori cât de mult ne urăsc, lucrează împotriva intereselor noastre, ne alungă din ţară, ne distrug viaţa şi ne pierd timpul – zi de zi.

Suntem într-un un aşa moment, când poate fi doar una din două: ori ei, ori noi. Unicul lucru ce îl poate speria pe Plahotniuc suntem noi. Nu europenii, nu FMI, nu americanii, nu Comisia de la Veneţia. Noi. Prin insistenţa noastră. Noi trebuie să arătăm că nu acceptăm să fim trataţi ca o turmă. Şi asta nu va fi complicat. 

La 12:00, veniţi, cât mai mulţi, în faţa Parlamentului şi spuneţi-le: NU SCHIMBĂM ”SISTEMUL” – VĂ SCHIMBĂM PE VOI!