„Pe 4 mai, noaptea, sclavii lui Plahotniuc din Partidul Democrat au fost adunaţi la Nobil şi au fost informaţi că mâine urmează să voteze schimbarea sistemului electoral. Şedinţa Parlamentului a fost amânată de la orele 10:00 la 13:00. Dimineaţă urma să aibă loc ultimul târg. Ziua a fost aleasă, ţinând cont de faptul că, pe 5 mai, oraşul va fi blocat în legătură cu venirea unor delegaţii din Monaco şi Turcia. Era vineri, ultima zi înainte de 4 zile libere, când mulţi oameni pleacă în mini-vacanţa. Alţii se pregătesc pentru sărbătoarea de 9 mai”, a scris Alexandru Slusari pe pagina sa de Facebook.

„5 mai, ora 13:00, preşedintele Parlamentului propune introducerea în ordinea de zi a proiectului privind uninominalul. Documentul nu a fost dezbătut în comisiile parlamentare. La Biroul Permanent din 3 mai acest proiect nu a fost inclus pe ordinea de zi a următoarelor şedinţe plenare. Recent, două partidele importante, care au majoritate covârşitoare în Parlamentul European, au anunţat că vor solicita stoparea finanţării Republicii Moldova dacă sistemul electoral va fi schimbat fără acordul opoziţiei şi societăţii civile. Săptămâna viitoare la Chişinău vin experţii din Comisia de la Veneţia, care urmează să discute cu toate partidele pentru a acumula informaţii pentru şedinţa din iunie. Toate acest fapte au fost sfidate de această gruparea cu insignele de deputaţi”, a continuat vicepreşedintele Platformei DA.

Potrivit lui Alexandru Slusari, în timpul şedinţei, la Parlament se afla şi Plahotniuc, care a venit să verifice dacă deputaţii îşi joacă rolurile stabilite la Nobil.

„Liberalii, liberal-democraţii şi comuniştii părăsesc sala. Era momentul adevărului pentru socialişti. În acea clipă, dacă reprezentanţii partidului proletariatului ar fi părăsit sala, coaliţia nu ar fi avut cvorum. Încă câţiva deputaţi de la democraţi nu au ajuns în Parlament. În general, socialiştii au avut ultima şansa să iasă din captivitatea lui Plahotniuc. Vă daţi bine seamă că după ultimele declaraţii ale europenilor şi în contextul vizitei experţilor de la Comisia de la Veneţia votarea uninominalului de 52 deputaţi, care reprezintă partidele cu rating sumar de maximum 5 %, pe fundalul boicotului opoziţiei, ar fi avut un efect politic minuscul. Nu era nevoie de un compromis, despre care trâmbiţează în ultima lună contrar la orice logică Dodon. Nu era nevoie de proiectul privind sistemul electoral mixt pentru a opri dezmăţul lui Plahotniuc. Cu marea probabilitate ar fi rămas sistemul actual electoral. Însă, Dodon ştie de mai multe video despre dânsul, care sunt păstrate la GBC şi Nobil. Ştie cui este dator pentru halat de baie cu Prezident. Socialiştii rămân în sala şi joacă mai departe spectacol pentru Plahotniuc. Apropo, şi mafiotul principal şi fratele lui mai mic au apărut în Parlament pentru a verifica dacă toţi actorii joacă bine. Ca în fiecare spectacol au fost multe pauze şi discursuri teatrale fariseice despre compromis de dragul ţării”, a afirmat vicepreşedintele Platformei DA.

„Drept rezultat - a fost votat în prima lectură proiectul privind sistemul mixt, ţinta iniţială a lui Plahotniuc despre care au vorbit din start mulţi politicieni din opoziţia reală şi experţi independenţi. PSRM a demonstrat încă o dată întregii ţări că este un apendiсe a lui Plahotniuc, căruia ajută în cele mai critice clipe. Social-trădători, care au criticat iniţial sistemul uninominal pentru riscul imens al corupţiei politice, au acceptat acea corupţia pe jumătate”, a mai spus Alexandru Slusari.

În acest context, vicepreşedintele Platformei DA a menţionat că societatea civilă şi opoziţia antioligarhică trebuie să vină cu mai  multe apeluri către partenerii externi şi să organizeze şi proteste de amploare faţă de proiecte promovate de PD şi PSRM.

„Dar Moldova se află acuma la un pas de un sistem politic, care este menit să asigure păstrarea puterii a unui individ obscur şi foarte periculos şi perpetuarea stării de capturare a ţării. Acest pas se numeşte lectura a două a modificărilor electorale. Pentru a nu admite dezmăţul mixt albastru-roz, societate civilă şi opoziţia politică antioligarhică în foarte scurt timp este obligată să facă mai multe apeluri către partenerii externi cu solicitarea intervenţiei de urgenţă, precum şi să organizeze proteste de amploare”, conchis Alexandru Slusari.