Majoritatea parlamentară a susţinut propunerea în acest sens înaintată de speakerul Andrian Candu. Şi asta chiar dacă iniţiativa PD nici măcar nu a fost discutată la Biroul Permanent al legislativului.

„De trei luni se fac campanii în privinţa acestui proiect, se adună semnături şi, luând în considerare dezbaterile largi din plenul parlamentului, că subiectul legat de schimbarea sistemului de vot a fost o chestiune măsurată şi în sondaje, de eminenta vizită a Comisiei de la Veneţia şi de unele propuneri care deja au venit la acest subiect, prin dreptul care mi se acordă şi la solicitarea colegilor, propun introducerea acestui proiect pe agenda şedinţei de astăzi”, a declarat Candu.

Propunerea a stârnit criticile mai multor fracţiuni parlamentare. „Pornind de la faptul că acest proiect este foarte important şi dincolo de faptul că una dintre condiţiile Comisiei de la Veneţia este să avem acest consens naţional, chiar dacă am pornit cu stângul, haideţi să o facem măcar acum corect. Să discutăm acest subiect mai întâi la Biroul Permanent”, a menţionat deputatul PLDM, Iurie Ţap.

Liberalii care încă fac parte din coaliţia de guvernare au anunţat că părăses sala, dacă acest proiect este introdus pe agenda şedinţei de astăzi.

„Este inadmisibil. Considerăm că acest proect aduce o atingere negativă asupra democraţiei”, a spus deputatul PL, Roman Boţan.

Fracţiunea PSRM în schimb a solicitat pauză şi l-a invitat pe Andrian Candu la şedinţa fracţiunii.

Amintim că fracţiunea PD a depus în Parlament un proiect de lege privind modificarea Codului Electoral, ceea ce presupune ca deputaţii să nu mai fie aleşi pe liste de partid, ci direct, în baza circumscripţiilor uninominale. În susţinerea acestei iniţiative, formaţiunea politică a pornit o campanie mediatică de amploare, dar şi colectări de semnături.

Atât partidele de opoziţie, cât şi societatea civilă s-au declarat împotrivă. Şi unii deputaţi europeni au declarat că modificarea sistemului electoral nu este o prioritate pentru Republica Moldova, iar puterea de la Chişinău ar trebui să se axeze pe problemele reale ale cetăţenilor.