Foştii colegi de partid ai lui Chiril Lucinschi sunt siguri că este vorba despre o justiţie selectivă.
 
„Regret ceea ce se întâmplă în justiţia din Republica Moldova. Repet a câta oară că noi avem totuşi o justiţie selectivă. Atâtea investigaţii şi atâtea nume au fost pronunţate, dar nu ştiu de ce selectiv se arestează unii şi alţii. Cât priveşte domnul Lucinschi, eu am spus şi atunci când a depus mandatul, eu rămân cu cele mai bune impresii despre domnul Lucinschi. Nimeni nu a anulat din Constituţie prezumţia nevinovăţiei. Cu aceste presiuni care se fac, eu mă tem că noi degrabă o să ajungem într-un regim absolut totalitar”, a menţionat Tudor Deliu.

„Eu nu cred că domnul Lucinschi este un criminal, categoric nu cred.  În doi ani de zile cât a fost dumnealui deputat, dacă era adevărat, eu cred că îi era ridicată imunitatea şi era reţinut. De fapt, din ceea ce au spus reprezentanţii Centrului Naţional Anticorupţie, credite neperformante au luat aproape toţi deputaţii din sala aceasta”, a spus Maria Ciobanu.

„Domnul Chiril Lucinschi a refuzat benevol imunitatea parlamentară, fiind conştient de riscurile care îl pasc cu actuala guvernare. Aceasta ar însemna că dumnealui are argumentele sale care eventual ar putea combate justiţiei moldoveneşti. Noi sperăm că dumnealui va avea parte de un proces deschis. Nu exclud şi varianta de răfuială politică, dar cea mai la suprafaţă mie mi se pare totuşi strangularea economică a televiziunii care urmează să se relanseze în foarte scurt timp”, a menţionat Grigore Cobzac.

„Aceste date care ar fi servit drept temei sunt cunoscute de o bună perioadă de timp, cred că de doi ani de zile şi atunci mă întreb de ce nu au fost întreprinse măsurile la timpul potrivi. Din punctul meu de vedere este un mesaj politic şi o intimidare”, consideră Iurie Ţap.

„Eu aş vrea să văd un proces echitabil şi corect, aştept şi de la dânsul ceva să transmită. Noi anterior am avut ocazia să îl întrebăm, atunci când a apărut în public, dumnealui spunea că nu are niciun fel de vină”, a menţionat Vadim Pistrinciuc.

Fracţiunea PL a lipsit de la şedinţa de plen. Totuşi, pe holurile Parlamentului am surprins-o pe deputata Alina Zotea, care a refuzat să facă declaraţii despre reţinerea primarului capitalei, care este şi prim-vicepreşedintele PL.

În cadrul opoziţiei parlamentare, părerile în privinţa reţinerii lui Dorin Chirtoacă s-au împărţit. Iar deputaţii din PD, vizaţi în declaraţii, fie refuză să comenteze acuzaţiile de implicare, fie le resping.

„Cred că marea majoritate a locuitorilor municipiului Chişinău au fost bucuroşi să audă această ştire fiindcă cei zece ani de haos şi corupţie în Primăria municipiului Chişinău în sfârşit s-au soldat cu un rezultat care trebuia să aibă loc deja de mult timp. Problema este că cei care sunt coruoţi, cei care generează corupţia, inclusiv corupţia politică la noi în Republica Moldova, se are în vedere Partidul Democrat şi conducerea Partidului Democrat, au dat ordinul ca alţi corupţi să fie puşi la puşcărie. Noi am dori să vedem ca toţi corupţii să fie acolo unde le e locul. Noi putem să constatăm că acesta tot este un joc politic. Peste un timp anumit noi vom vedea care va fi acea persoană confortabilă Partidului Democrat care să fie numită să conducă treburile în municipiu”, a declarat comunista Inna Şupac.

„Eu nu mă bucur cum au făcut-o colegii dumnealui atunci când erau arestaţi unii din Partidul Liberal Democrat, nu mă bucur, sincer. Dar este o vorbă „Dumnezeu nu bate cu băţul”. De aceea, nu trebuie de strigat „ura” când ştii că mai apoi poţi şi să plângi. Organele de anchetă trebuie să-şi facă meseria şi vom vedea care este vinovat sau nu, dar şi aici cred că este o presiune din partea cuiva pentru a supune Partidul Liberal pentru a lua unele decizii contrar vrerilor lor”, comentează Tudor Deliu.

„Îmi pare rău fiindcă domnul Chirtoacă trebuia într-adevăr să aibă un lider de partid care se gândeşte la interesele statului Republica Moldova şi îi doresc din tot sufletul să aibă parte de un proces public. Noi nu ne bucurăm. Sper să-şi demonstreze nevinovăţia”, a spus Maria Ciobanu.

„Reţinerea care a avut loc este logică. În opinia mea este cam târziu, dar mai bine mai târziu decât deloc.  Orice cetăţean iese în stradă şi vede haosul total. Despre impotenţa şi incapacitatea de a gestiona finanţele în municipalitate, Curtea de Conturi nu o dată s-a expus pe acest subiect”, a menţionat socialistul Grigore Novac.

„Alianţa stă bine. Noi nu putem să comentăm anumite acţiuni de urmărire penală, nu cunoaştem detalii. Trebuie să ţinem cont că există prezumţia nevinovăţiei.  Coaliţia funcţionează şi sperăm fără emoţii să muncim în continuare pentru a implementa acele reforme importante pe care le avem în agendă”, a spus şi deputatul PD, Sergiu Sârbu.

Despre faptul că PD şi, implicit, şeful acestuia, oligarhul Vladimir Plahotniuc, ţine frâiele justiţiei a menţionat aproape acum doi ani şi fostul premier Vladimir Filat. În ziua în care a fost reţinut, el l-a avertizat pe liderul PL, Mihai Ghimpu.

„Peste 600 de dosare, domnule Ghimpu, are nepotul matale, primar general, şi administraţia Primăriei la Procuratură. Când o să înceapă să buhnească ele, Dumnezeu ştie, dar cu certitudine o să buhnească atunci când seara o să vi se spună că împreună veţi ferici poporul moldovenesc”, spunea Vladimir Filat pe 15 octombrie 2015.