Nu pot să comentez, la noi „zvonistica” în RM e aşa de mare”, a spus deputatul PD Iurie Chiorescu. „Nu cunosc nimic, nu am nicio informaţie şi nu vă pot răspunde la întrebarea dată”, a spus un alt deputat PD, Marcel Răducan.

După ce a evitat echipa Jurnal TV în repetate rânduri, ferindu-se să spună cât a costat Mercedesul cu care a fost surprins la parlament, deputatul PD Nae-Simion Pleşca a decis astăzi să comenteze investigaţia în care este vizat şeful său de partid. 

Nu cunosc aşa ceva şi nu pot să spun nimic absolut. Cum să vă zic, dacă vorbim de şeful de partid, şeful meu de partid este un şef bun, în rest eu cred că noi toţi trebuie să avem ca obiectiv să trăim bine şi în condiţii de confort”, a spus Nae-Simion Pleşca.

Unii deputaţi socialişti s-au eschivat de la răspuns. „Eu am să mă ridic sus şi o să vorbim”, a spus socialistul Vasile Bolea, după care însă a intrat în sala plenului Parlamentului pe altă uşă, evitând să răspundă la întrebare.

Între timp, deputaţii din opoziţie spun că dezvăluirile jurnaliştilor trebuie investigate.

Dacă într-adevăr sunt discuţii privind integritatea cuiva, atunci Procuratura sau CNA ar trebui să se autosesizeze în cazul de faţă, să dezmintă sau să confirme dacă aceste lucruri sunt aşa cum au fost descrise”, a declarat preşedintele fracţiunii PLDM, Tudor Deliu.

De asta trebuie să se ocupe Procuratura, să demonstreze, eu nu pot să spun nimic. Vorba ceea: măcar casa să fie albă”, a spus deputatul Lilian Carp.

Precizăm că două investigaţii jurnalistice, realizate de reporterii de la RISE Moldova şi cei de la Ziarul de Gardă, au scos la iveală tranzacţii imobiliare de peste 100 de milioane de lei cu implicarea offshore-urilor, a unui personaj din anturajul oligarhului Vladimir Plahotniuc şi a unor foste proprietăţi ale ASITO. 

Grandiosul imobil din apropierea parcului Valea Morilor din capitală, evaluat la 130 de milioane de lei a fost cumpărat pe 2 martie 2017 de un offshore cipriot, reprezentat prin procură de omul de afaceri Iurie Luncaşu, surprins anterior în compania actualului preşedinte al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, în timpul unei vizite în Franţa, unde oligarhul deţine o casă în care locuiesc soţia lui şi cei doi fii. Contractul de vânzare-cumpărare a fost semnat şi autentificat de Olga Bondarciuc, notarul care îşi are biroul la Global Business Center, reşedinţa de afaceri a lui Plahotniuc. 

Cele două investigaţii jurnalistice mai scot la iveală faptul că a existat o tranzacţie de aproximativ aceeaşi valoare, ce a precedat cu doar două săptămâni contractul intermediat de Iuri Luncaşu. Şi de această dată, documentele au fost semnate la Global Business Center, fiind autentificate de acelaşi notar - Olga Bondarciuc. 

Afacerea a vizat două edificii din capitală cu o suprafaţă totală de aproape 16.000 de metri pătraţi şi anume: Centrul de Modă de pe bulevardul Ştefan cel Mare şi clădirea în care se află Compania de Asigurări ASITO, de pe strada Bănulescu-Bodoni. Valoarea celor două imobile este de aproximativ 130 de milioane de lei. Pe 14 februarie, ele au fost cumpărate de foştii proprietari ai vilei din apropierea parcului Valea Morilor. Centrul de Modă şi sediul ASITO au fost vândute de Capital Investments SRL, o companie al cărei nume este legat tangenţial de controversatul afacerist Ilan Şor, cercetat penal în dosarul furtului de la Banca de Economii.

Faptul că ambele tranzacţii, care au avut loc la o diferenţă de mai puţin de o lună, au vizat bunuri de aproximativ aceeaşi valoare şi au fost autentificate la acelaşi notar, poate vorbi despre aceea că afacerea a constat de fapt într-un schimb de imobile. Pentru vila de lux de peste 2.000 de metri pătraţi s-a plătit cu cele două clădiri cu o suprafaţă de 16 mii de metri pătraţi. Persoanele care au fost implicate nu au fost de găsit pentru comentarii sau nu au vrut să facă lumină în acest caz. 

În mass-media se vehiculează de ceva vreme că vila i-ar aparţine oligarhului Plahotniuc. Asta după ce, pe 18 aprilie 2017, vicepreşedinta Mişcării Antimafie, Daniela Bodrug, a declarat într-o conferinţă de presă că Vladimir Plahotniuc s-ar fi mutat în casă nouă, „care se află la intersecţia străzilor Timiş şi Bujorilor, lângă parcul Valea Morilor”. La început lunii mai, jurnaliştii de la Crime Moldova au filmat cu drona casele din perimetrul străzilor menţionate de Bodrug, scriind, la fel, că acestea ar aparţine lui Plahotniuc. La scurt timp însă, PD a venit cu o dezminţire.

Precizăm că afaceristul Veaceslav Platon, condamnat la 18 ani de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani, a declarat în repetate rânduri că a cumpărat de la Plahotniuc mai multe active, inclusiv acţiuni la ASITO, pe care acesta le-ar fi furat de la oamenii de afaceri Victor şi Viorel Ţopa. Şi această informaţie a fost negată anterior de oligarh.