„Ieri m-am întors din nordul ţării. Oamenii nu vor să audă de politicieni în general. Nu vor să audă de sisteme electorale. Oamenii au probleme mult mai serioase, se confruntă cu faptul că nu au ce pune pe masă, au pensii mici, şi în timp ce toate televiziunile lui Plahotniuc declară zilnic că pensia se măreşte cu 37 la sută, în realitate pensia oamenilor a fost doar indexată cu 7%”. Declaraţia a fost făcută de liderul Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, în cadrul unei emisiuni la postul public de televiziune, unde, de altfel, nu a fost lăsat să vorbească despre situaţia deplorabilă în care se află cetăţenii, fiind întrerupt de fiecare dată când încerca să o facă.

Potrivit liderului Platformei DA, discuţiile privind sistemul electoral au acaparat întregul spaţiu informaţional, problemele reale ale oamenilor fiind ignorate de autorităţi.

„Uitaţi-vă cum s-a umplut spaţiul informaţional cu lucruri care nu sunt de o importanţă stringentă pentru cetăţean. Dacă vom admite modificarea sistemului electoral, nu mai avem şansa să avem o viaţă decentă în ţara asta, pentru că cei care s-au instalat la guvernare vor fura tot ce a mai rămas. Astăzi, în loc să vorbim despre raportul dintre contribuabil şi cei care trăiesc din buzunarul contribuabililor, noi vorbim şi numărăm câte mii vor vota un deputat, care e pragul electoral. Noi astăzi avem 484 de mii de contribuabili pentru 700 de mii de pensionari. Ştiţi ce înseamnă asta? Un stat falimentar”, a menţionat Andrei Năstase.

Sistemul electoral care se impune astăzi nu garantează decât salvarea celor care se fac vinovaţi de crime odioase împotriva cetăţenilor RM, de genocidul social, de devalizarea bugetului de stat şi a rezervelor valutare şi de transformare a RM într-o spălătorie, a mai spus liderul Platformei Demnitate şi Adevăr.

„Aceşti oameni, în loc să meargă la puşcărie, îşi găsesc colac de salvare în sisteme electorale. Dacă ar fi un sistem proporţional cu depolitizarea CEC, cu libertatea presei, cu libertatea Procuraturii şi a Ministerului de Interne, astăzi PD nu ar lua nici măcar un mandat în Parlament. Schimbând sistemul electoral ei au şansa să ia o majoritatea şi să conducă ţara asta tot felul de borsetci, tot felul de Ţuţi, aşa cum s-a întâmplat în România cu două cicluri electorale în urmă. S-au pomenit cu tot felul de baroni locali de care nu ştiau cum să scape. Cel mai grav este cu un singur tur de scrutin este că, într-o circumscripţie de 30-35 de mii de cetăţeni un individ care va folosi resursa administrativă, care va folosi banii furaţi de la cetăţeni fie de Shor, fie de Plahotniuc, va trece cu o susţinere a 2.000 de cetăţeni. Iar asta nu înseamnă reprezentativitate. Oamenii noştri se vor pomeni că au în Parlament numai şarlatani”, a mai spus liderul Platformei DA.

În ceea ce ţine de pretinsa majorare a pensiilor, amintim că Platforma Demnitate şi Adevăr a mai atras atenţia că totul ar fi praf în ochi. Şi asta pentru că nu au fost identificaţi oameni care să fi beneficiat de o astfel de majorare începând cu 1 aprilie. Mai mult, unii pensionari nu au beneficiat nici de indexarea cu 6,8 la sută, anunţată de Guvern începând cu 1 aprilie.