„Ieri, membrii Amnesty International Moldova, de rând cu mulţi alţi participanţi şi reprezentanţi ai societăţii civile, au participat la Marşul pentru egalitate şi susţinere a drepturilor persoanelor din comunitatea LGBTI "FĂRĂ FRICĂ". Unul din scopurile principale ale acestei acţiuni publice a fost sensibilizarea cetăţenilor RM cu privire la numeroasele instigări la ură şi atacuri homofobe la care au fost supuşi membrii comunităţii LGBT din RM, precum şi faptul că drepturile acestora urmează a fi respectate în mod egal, ca şi ale altor cetăţeni din RM”, se arată într-un comunicat.

„În aceeaşi zi, preşedintele ţării, Igor Dodon, a menţionat într-un interviu, din cadrul unei contramanifestaţii că „nu este preşedinte al gaylor”, ceea ce constituie o încălcare gravă a art.79 din Constituţia RM, care expres obligă şeful statului să nu facă instigări la dezbinare şi ură şi să respecte drepturile tuturor cetăţenilor RM: „Candidatul la preşedinte a cărui alegere a fost validată depune în faţa Parlamentului şi a Curţii Constituţionale, cel târziu la 45 de zile după alegeri, următorul jurământ „Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea propăşirii Republicii Moldova, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului...”. Declaraţiile preşedintelui contravin, în primul rând, prevederilor Constituţiei, dar  şi altor legi naţionale şi internaţionale, la care Moldova este parte şi pe care el a jurat că le va respecta cu stricteţe”, adaugă reprezentanţii Amnesty International Moldova. 

Totodată, Amnesty International Moldova afirmă că ar fi bine ca să fie respectată decizia organizatorilor cu referire la întreg traseul marşului, fără ca acesta să fie întrerupt de către poliţie. Participanţii au fost evacuaţi la jumătate de cale (perimetrul intersecţiei str. Alecsandri cu str. Bucureşti), cu toate că, din start, se planifica deplasarea participanţilor până la str. Vlaicu Pârcălab.

„Menţionăm că atâta timp cât autorităţile RM nu vor înţelege importanţa respectării tuturor drepturilor omului, importanţa integrării în societate a tuturor categoriilor sociale – democraţia şi statul de drept vor fi doar declarative”, se mai arată în comunicatul Amnesty International Moldova.